Aantal WW-uitkeringen daalt flink

FLEVOLAND • Do 19 januari 2023 | 12:20 • Donderdag 19 januari 2023 | 12:20

Het aantal WW-uitkeringen in Flevoland was vorig jaar historisch laag. Dat zegt het UWV. De uitkeringsinstantie verstrekte in de afgelopen zes jaar tijd niet zo weinig uitkeringen per jaar. Het ging om een daling van een kwart, iets meer dan het landelijk gemiddelde. De afname kwam door de krappe arbeidsmarkt, uitgestelde uitgaven en vergrijzing in Flevoland waardoor er meer werk is.

Het UWV hoefde vorig jaar 1336 uitkeringen minder te verstrekken in Flevoland. Het aantal WW-uitkeringen daalde met een derde het meest in Zeewolde gevolgd door ruim een kwart in Almere en Noordoostpolder. De werkloosheid nam het meest af in de horeca en catering, vervoer en logistiek en de bouw.

Het aantal WW-uitkeringen in Flevoland ligt wel iets hoger dan het landelijk gemiddelde. Dat komt door het gemiddelde lager opleidingsniveau en door seizoenswerkloosheid in de agrarische sector en de bouw, zegt het UWV. Van de Flevolanders heeft gemiddeld 1,7 procent een WW-uitkering, landelijk is dat 1,5 procent. Dat percentage ligt iets hoger in Almere en Lelystad. Urk is een uitzondering: slechts 50 inwoners ontvangen een WW-uitkering.

Het UWV verwacht dat het totale aantal WW-uitkeringen in Flevoland dit jaar iets toeneemt. De uitkeringsinstantie denkt dat het aantal vacatures gaat dalen. Het personeelstekort blijft maar de tekorten voor functies op hbo- of wo-niveau zijn nijpender, aldus de uitkeringsinstanties. Hoe de doorstroming van WW naar bijstand afgelopen jaar was is nog niet duidelijk. Het UWV zag in 2021 dat de doorstroming vergelijkbaar was als die van voor corona.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel