Toms Creek neemt surfschool Paradiso over, wil ook een strandpaviljoen

LELYSTAD • Vr 20 januari 2023 | 17:19 • Vrijdag 20 januari 2023 | 17:19

Visvijver Toms Creek neemt alle watersportactiviteiten over van de ernaast gelegen surfschool Paradiso. Daarmee kan komende zomer gewoon gesurft worden op het Bovenwater in Lelystad. Dat kwam in gevaar doordat de eigenaar van Paradiso vorig jaar aankondigde te stoppen. Het liefst wil Toms Creek ook een strandpaviljoen, maar het is nog de vraag of er veilig gezwommen kan worden.

"We gaan hier surfen, kanoën, suppen", zegt ondernemer Tom Bremer. "Maar er komen ook nieuwe activiteiten, zoals Expeditie Robinson en meer van dat soort spellen." Dat hij de surflessen van Paradiso mag overnemen staat al vast, maar voor het strandpaviljoen loopt de vergunningsaanvraag nog. "We hebben net te horen gekregen van de provincie en de gemeente dat ze hier geen zwemlocatie meer willen." Dat zou betekenen dat de waterkwaliteit niet meer in de gaten wordt gehouden. In het Bovenwater wordt geregeld blauwalg vastgesteld.

Zwemwatervijver als eindexamenproject
Om dat op te lossen, schakelt de ondernemer de hulp in van twee scholieren van het Technasium in Lelystad, Boaz Muller en Ruben Lindenhols. Voor hun eindexamenproject zoeken ze naar alternatieven. "We wilden eigenlijk het Bovenwater helemaal aanpakken", zegt Boaz, "maar het ligt iets genuanceerder. Via experimenten en literatuuronderzoek kwamen we erachter dat een afgedamd stuk water beter is."

En dat is nu dus het plan: een afgedamde zwemwatervijver, vertelt Ruben. "Hoe dat er uit gaat zien, daar zijn we nu mee bezig: Wat gaat het kosten? Hoe houden we de blauwalg buiten?" Bremer heeft volledig vertrouwen in ze. "Vanaf april kun je hier in ieder geval suppen, surfen en dat soort dingen. Of het strandpaviljoen dan helemaal af is, dat is nog even de vraag", zegt hij. "Maar het kan snel gaan hoor."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel