Almeerders stellen vragen bij regenboogbeleid gemeente

ALMERE • Za 21 januari 2023 | 15:15 • Zaterdag 21 januari 2023 | 15:15

Almeerders uit de LHBTI-gemeenschap zouden graag zien dat de gemeente meer voor hen doet. Dat blijkt uit de documentaire 'Ally onder de regenboog'. In die documentaire wordt bijvoorbeeld duidelijk dat veel inwoners van Almere geen idee hebben van de betekenis van het regenboogzebrapad. Ook wordt de gemeente verweten te weinig initiatief te nemen.

De documentaire ging vrijdag in première in de Nieuwe Bibliotheek in Almere Stad. De film geeft een stand van zaken van Almere als regenboogstad. Oftewel, hoe actief is de stad als het gaat om de emancipatie, veiligheid en sociale acceptatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse inwoners?

Zorgen
In de documentaire delen mensen uit de LHBTI-gemeenschap hun zorgen over de faciliteiten die Almere te bieden heeft. "Alle plekken waar je een beetje kunt dansen zijn heel hetero", vindt Sem Krijn van Dijk. In de documentaire spreekt hij zich uit voor een plek "...waarvan ik weet: hier ben ik honderd procent veilig, hier kan ik lekker mijn ding doen."

"Alle plekken waar je een beetje kunt dansen zijn heel hetero"

— Sem Krijn van Dijk

In de talkshow na afloop van de première kwam er uit het publiek kritiek op het beleid van de gemeente. "Ik ben in principe wel fan van het idee om initiatieven uit de gemeenschap zelf te laten komen, maar de gemeente mag af en toe wel meer initiatief nemen", zo vatte Van Dijk de kritiek samen. Bijvoorbeeld na de bekladding van het regenboogzebrapad. "Dat mag wat mij betreft wat assertiever", aldus Van Dijk.

'Elke zes weken overleg'
Wethouder Maaike Veeningen zei tijdens de première dat de gemeente elke zes weken overleg heeft over de stand van zaken met vertegenwoordigers uit de LHBTI-gemeenschap. "Die groep mag best groter worden, maar het is vaak lastig om de juiste mensen te bereiken. Dus ik ben blij dat we hier vanavond met een grote groep met elkaar zijn en al met elkaar gegevens hebben kunnen uitwisselen."

Beelden uit de documentaire

De gemeente krijgt subsidie om zich in te zetten voor de LHBTI-gemeenschap. Volgens wethouder Maaike Veeningen gaat dat om een 'klein beetje budget'. Met dat geld betaalde de gemeente bijvoorbeeld de aanleg van het regenboogzebrapad en het transgenderpad op de Hospitaaldreef, maar ook gastlessen in het onderwijs.

In stadhuis en op televisie
Als het aan aanwezige gemeenteraadsleden ligt, gaat de documentaire 'Ally onder de regenboog' in ieder geval ook in het stadhuis vertoond worden. Maker Claire Slingerland heeft nog meer plannen. "Ik wil hem ook in het najaar nog een keer gaan programmeren, tijdens de Pride. En het zou mooi zijn als hij nog een keer op televisie komt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel