"Urk overtreedt regels met laat verlenen vergunningen"

URK • Ma 23 januari 2023 | 6:35 • Maandag 23 januari 2023 | 6:35

Er is forse kritiek op de manier waarop de gemeente Urk met evenementenvergunningen omgaat. Volgens advocaat Mark van Weeren, gespecialiseerd in vergunningen, overtreedt Urk zelfs de wet. Hoogleraar Bestuursrecht Anoeska Buijze van de Universiteit Utrecht gaat niet zo ver, maar zij noemt de situatie 'zeker onwenselijk'.

Het publiceren van de vergunningen gebeurt op Urk geregeld pas vlak vóór, of zelfs ná een evenement. Raadsman Van Weeren zegt dat de gemeente daarmee de regels overtreedt.

Burgers hebben in het kader van de Algemene wet bestuursrecht zes weken de tijd om bezwaar te maken tegen een verleende vergunning. Maar als de gemeente het verlenen van de vergunning pas laat bekendmaakt, hebben inwoners onvoldoende tijd om daar nog iets tegen te doen.

Hoogleraar Buijze zegt dat het handelen van de gemeente niet in strijd is met de wet. Toch vindt ze de gang van zaken onwenselijk, omdat burgers de mogelijkheid wordt ontnomen om effectief bezwaar en beroep tegen een vergunning aan te tekenen.

Gemeente verwijst naar aanvragers
De gemeente Urk geeft toe dat de vergunningen soms laat worden verleend en gepubliceerd. Dit zou vooral te maken hebben met het feit dat de aanvragen pas laat binnenkomen. Om daar verandering in te brengen, is de gemeente in gesprek met de organisatoren van evenementen.

Bezwaren tegen vergunningen voor evenementen die al hebben plaatsgevonden worden nog wel door de gemeente behandeld, zo laat een woordvoerder weten. De uitkomsten daarvan worden gebruikt bij de beoordeling van nieuwe evenementen.

Urk is overigens niet de enige gemeente waar dit speelt. In Amsterdam worden vergunningen bijvoorbeeld ook geregeld laat verstrekt en gepubliceerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel