Meeste oversterfte in Flevoland, vaccinatiegraad en achtergrond mogelijke oorzaken

FLEVOLAND • Wo 25 januari 2023 | 0:51 • Woensdag 25 januari 2023 | 0:51

De vaccinatiebereidheid en kwetsbare inwoners met een niet-Nederlandse achtergrond zouden mogelijk de oorzaken kunnen zijn van de oversterfte in Flevoland. Dat zegt het CBS. Vorig jaar overleden opnieuw meer Flevolanders dan verwacht mede door corona en griep. In totaal lag het aantal overlijdensgevallen 17 procent hoger dan van tevoren was ingeschat. Aanvullend onderzoek moet uitwijzen hoe dat komt.

Uit de CBS-cijfers blijkt dat er vorig jaar in Flevoland 2874 mensen overleden. Dat waren er 415 meer dan verwacht. In geen andere GGD-regio lag het percentage hoger dan in Flevoland. De oversterfte lag in absolute getallen wel lager dan elders in het land, zoals in Friesland en Drenthe. Dat komt omdat de bevolking in Flevoland jong is waardoor het aantal sterftegevallen lager ligt, zegt onderzoeker Ruben van Gaalen.

Het CBS stelde in 2020 en 2021 vast dat met name mensen met een lager inkomen en een Turkse, Marokkaanse of Surinaamse achtergrond een grotere kans hadden om te bezwijken aan het coronavirus. Daarbij speelden gezondheid en inkomen een rol. Ook lag de vaccinatiebereidheid in Flevoland wat lager die te linken is aan mensen met een niet-Nederlandse achtergrond, zegt Van Gaalen.

Na Flevoland is de oversterfte het grootst in Drenthe (13 procent) en de GGD-regio Hollands-Noorden (13 procent). Het landelijk gemiddelde is 9,3 procent. In totaal stierven vorig jaar in Nederland 14.500 meer dan verwacht.

In 2021 was de oversterfte in Flevoland ook al het hoogst, met 20 procent. Ook in 2020 was er sprake van een flinke oversterfte in de provincie. Toen stond Flevoland op de vijfde plek. Het CBS wacht nog op de informatie over de doodsoorzaken in de laatste maanden van 2022. Daarna wordt bepaald hoe er een aanvullend onderzoek wordt gedaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel