Almeerder (25) vast voor handel in gestolen persoonlijke gegevens

ALMERE • Wo 25 januari 2023 | 15:59 • Woensdag 25 januari 2023 | 15:59

Een 25-jarige Almeerder wordt ervan verdacht dat hij heeft gehandeld in gestolen persoonlijke gegevens. Het gaat om bestanden van tientallen miljoenen mensen over de hele wereld, meldt het Openbaar Ministerie. Ook zou de man via cryptovaluta voor 450.000 euro aan opbrengsten hebben witgewassen.

De gegevens werden verkocht op ondergrondse onlinemarktplaatsen. Het zou gaan om gegevens van Oostenrijkers, maar ook van mensen uit andere landen zoals Nederland, Thailand, Colombia, China en het Verenigd Koninkrijk.

De man kwam in beeld bij de politie in Oostenrijk tijdens een onderzoek naar een cybercrimeforum. Hierop werd onder meer gehandeld in gestolen databases, creditcardgegevens, inloggegevens en andere data. Toen de Oostenrijkse politie in een undercoveractie data kocht, leidde dit naar een huis. Bij doorzoekingen in Almere en Amsterdam werden grote hoeveelheden gegevensdragers gevonden.

De arrestatie van de man was al in november. Tot 15 december zat de man in volledige beperkingen. Dat betekent dat hij alleen contact met zijn advocaat mocht hebben. Daarom is de aanhouding niet eerder gemeld, zegt het Openbaar Ministerie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel