Extinction Rebellion start lokale groep in Lelystad

LELYSTAD • Do 26 januari 2023 | 13:30 • Donderdag 26 januari 2023 | 13:30

Actiegroep Extinction Rebellion (XR) start een lokale groep in Lelystad. Dat is de tweede groep in Flevoland, Almere heeft er al één.

Donderdagavond is er een startbijeenkomst in Lelystad, waarvoor geïnteresseerden zich konden aanmelden. Twaalf mensen hebben dat gedaan. Tijdens de avond leren zij over de manier waarop XR protesteert en wordt er gesproken over onderwerpen die er misschien lokaal spelen.

Het is nog onduidelijk of de groep in Lelystad naar die lokale onderwerpen gaat kijken of vooral naar de landelijke. Eric Oosterom van de groep in Almere: "Dat gaat uiteindelijk de groep in Lelystad met elkaar bepalen. Dus richten we ons op de gemeente en haar beleid, op bedrijven in Lelystad of op de provincie die met het provinciehuis aanwezig is in Lelystad? En je kunt ook aansluiten bij landelijke acties." Volgens Oosterom is er ook in andere Flevolandse gemeenten interesse in lokale groepen. Zo zijn er ook al aanmeldingen vanuit Noordoostpolder, Dronten en Zeewolde.

Landelijke demonstraties
Extinction Rebellion bestaat uit mensen die zich zorgen maken over de klimaatcrisis. Zij strijden naar eigen zeggen voor een leefbare en rechtvaardige planeet.

Landelijk zijn er al vele demonstraties geweest. Het gaat soms om wegblokkades. Die staat ook op de planning voor overmorgen op de A12, bij het stuk snelweg in Den Haag tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer. Donderdagochtend werden zes klimaatactivisten thuis opgepakt op verdenking van opruiing. Volgens Oosterom zijn de opgepakte mensen geen Flevolanders. Hij reageert: "Het is eigenlijk schokkend om te zien dat mensen voor het voornemen en voor het oproepen tot een geweldloze demonstratie al opgepakt worden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel