OM eist opnieuw tbs tegen verdachte voor plaatsen gps-tracker onder auto ex

LELYSTAD • Do 26 januari 2023 | 17:58 • Donderdag 26 januari 2023 | 17:58

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep opnieuw geëist dat een man uit Lelystad een tbs-behandeling krijgt. Hij is eerder door de rechtbank veroordeeld tot vier jaar cel voor onder meer stalking, verkrachting en verboden wapenbezit. Hij ging daartegen in hoger beroep. Ook het OM ging in hoger beroep omdat de man geen tbs kreeg opgelegd. Donderdag was een inleidende zitting bij het gerechtshof in Leeuwarden.

De rechtbank stelde in september vast dat de 45-jarige verdachte zijn ex-partner, met wie hij twee kinderen heeft, vanaf eind 2020 heeft bedreigd en gestalkt. Ook de nieuwe vriend van de vrouw was het doelwit. De man had volgens de rechtbank bij beiden een gps-tracker onder hun auto hebben geplaatst, zodat hij hun verplaatsingen kon bijhouden. Verder had hij een kentekenplaat van de nieuwe vriend gestolen, vervolgens eenzelfde auto hebben gekocht en bewust allerlei verkeersovertredingen hebben begaan. De boetes gingen naar de nieuwe liefde van zijn ex.

Verkrachting van minnares
De rechtbank veroordeelde de man ook voor stalking en bedreiging van een vrouw van rond de 20. Hij had zijn ex met de vrouw bedrogen. De rechtbank is ervan overtuigd dat de man ook bij haar een gps-tracker onder de auto heeft geplaatst. Verder had hij haar verkracht en dreigde hij seksfilmpjes van de vrouw te verspreiden. De man wordt daarnaast verdacht van het bezitten van een aantal verboden wapens vanaf 2013.

Vrouwen niet opnieuw gehoord
De man uit Lelystad en het OM konden donderdag onderzoekswensen indienen. De advocaat-generaal van het OM (officier van justitie in hoger beroep) deed dat niet. De advocate van de Lelystedeling had juist een flinke lijst. Daarop stond onder meer het bevragen van de ex-partner, bijvoorbeeld over haar eigen rol in de communicatie met haar ex. Een andere wens was het bevragen van de minnares. Het hof wees beide verzoeken af omdat de vrouwen al uitvoerig zijn gehoord, ook door de advocate van de verdachte. Ze mag van het hof wel in gesprek met twee personen die een getuigenverklaring hebben afgelegd. Een verzoek tot schorsing van de voorlopige hechtenis werd afgewezen. Volgens de advocate van de man is hij in financiële problemen gekomen en moet hij zijn huis verkopen.

Alsnog medewerking onderzoek
Het OM eiste vorig jaar bij de rechtbank naast een celstraf ook tbs met dwangverpleging. Deskundigen hadden namelijk allerlei psychische problemen bij de zwakbegaafde man vastgesteld. Hij zou partners als zijn bezit zien. Omdat de man weigerde mee te werken aan psychische onderzoeken, had de rechtbank onvoldoende grond om hem tbs op te leggen.

Aangezien het OM in hoger beroep vasthoudt aan de tbs-eis, vroeg het hof donderdag aan de Lelystedeling of hij inmiddels van gedachten is veranderd. Dat bleek het geval. "Ik vind het belang niet nodig, maar als dit de enige kans is om te bewijzen dat ik niet tbs-waardig ben, ga ik meewerken", zei hij.

Het is niet bekend wanneer het hoger beroep inhoudelijk wordt behandeld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel