Amateurhistoricus schenkt privécollectie aan Cultuur Historisch Museum

NOORDOOSTPOLDER • Vr 27 januari 2023 | 16:00 • Vrijdag 27 januari 2023 | 16:00

Amateurhistoricus Aaldert Pol uit Emmeloord heeft zijn privécollectie over de geschiedenis van de Noordoostpolder overgedragen aan het Cultuur Historisch Centrum (CHC) in Emmeloord. De 91-jarige geschiedenisleraar ging in 1989 met pensioen en heeft zich sindsdien beziggehouden met de regionale geschiedenis. Het archief bestaat uit krantjes over het ontstaan van de Noordoostpolder, landkaarten, foto's en boeken.

"Ik zou het doodzonde vinden als het verloren zou gaan", vertelt Aaldert Pol. "Het Cultuur Historisch Centrum is bezig met de opbouw van het erfgoed van de polder, dus het is hartstikke interessant om dat door te geven aan het nageslacht."

Pol schreef de afgelopen jaren boeken over onder andere Schokland, deed mee aan archeologisch onderzoek in de polder en verzamelde allerlei stukken over de geschiedenis van de Noordoostpolder. Het meest trots is hij op het terughalen van de mistbel van Oud-Kraggenburg. De bel van het voormalige kunstmatig aangelegde schiereiland in de Zuiderzee voor de kust van Zwolle, lag in een museum in Enkhuizen. Pol ontdekte de bel en haalde deze terug naar lichtwachterswoning.

De voormalig geschiedenisleraar uit Emmeloord hoopt dat de jongere generatie geïnteresseerd raakt in de historie van de Noordoostpolder. "Ik hoop dat mensen het besef hebben dat je niet alleen op de wereld bent. Er is telkens een wordt vervolgd. Ik hoop dat het verleden in een steeds individualiserende wereld belangrijker gevonden wordt."

Belangstellenden kunnen elke donderdag van 14.00 tot 16.00 uur het Cultuur Historisch Centrum in Emmeloord bezoeken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel