Studenten ontwerpen bijzondere uitkijktoren voor in Oostvaardersplassen

LELYSTAD • Za 28 januari 2023 | 9:22 • Zaterdag 28 januari 2023 | 9:22

Een uitkijktoren geïnspireerd op het uiterlijk van een boom, met groene gevels, veel hout en een glazen bol aan de bovenkant. Het is niet het idee van een duur ontwerpbureau, maar van een groepje studenten van Hogeschool Windesheim in Almere. Ze hopen dat de toren op termijn wordt gebouwd aan de rand van de Oostvaardersplassen, in het Poortgebied bij Lelystad.

Het idee is bedacht in het kader van het programma 'Talent Kleurt Flevoland' van de provincie. Binnen dit project worden studenten en jongeren uitgedaagd om met creatieve en vernieuwende oplossingen te komen voor allerlei situaties of problemen die zich kunnen voordoen in de provincie. Het doel is het creëren van een duurzame maatschappij. Gemeenten, bedrijven of andere organisaties hebben de mogelijkheid om gebruik te maken van de plannen.

'Heel vet'
In het geval van de uitkijktoren is het een idee dat de aandacht trok van de gemeente Lelystad, Staatsbosbeheer en provincie Flevoland. "Ja, heel vet", zegt Mikaëlla Dijkstra, één van de studenten die aan het plan werkte. "Ik voel me vooral vereerd dat wij de start kunnen zijn van zo'n mooi project. Dat voelt heel cool."

Het plan van de studenten is overgedragen aan een architectenbureau. Hier is het verder uitgewerkt. "Het is wel supergaaf om te zien wat zij er van gemaakt hebben", zegt student Emma Meeuwissen, die medebedenker van de uitkijktoren is. "En het is ook leuk dat ze ons daarin meenemen. We zijn ook vrij om nog dingen in te brengen en vragen te stellen. Dat vinden ze gewoon leuk."

Talent Kleurt Flevoland loopt inmiddels vijf jaar en er zijn tientallen ideeën uit voortgekomen. Projectleider Anne Maat van de provincie is enthousiast over de uitkijktoren: "Dat is het leuke; je legt het neer bij jongeren en scholieren die nog niet helemaal beperkt zijn door kaders of regels. Ze komen juist met mooie ideeën, waar vervolgens mee verder wordt gewerkt. Dat is niet per se altijd zo concreet als dit voorbeeld van de uitkijktoren, maar wat we vaak zien is dat ideeën wel worden meegenomen in een uiteindelijk ontwerp."

'Een iconisch gebouw'
"De opdracht was om Lelystad aantrekkelijker te maken", licht Emma het plan voor de uitkijktoren verder toe. "Toen hebben we gekeken wat er in de buurt lag en kwamen we bij de Oostvaardersplassen uit. Echt een supermooi natuurgebied, daar wilden we iets mee doen. Toen kwamen we op het idee van de uitkijktoren, bedoeld als een iconisch gebouw, dat als trekpleister dient voor Lelystad. Voor inwoners en toeristen."

Binnenkort begint een nieuwe ronde van Talent Kleurt Flevoland en dan kunnen er weer plannen worden ingediend.

In een eerdere versie van dit bericht stond dat de toren er zou komen. De provincie meldde later dat er vooralsnog geen zicht is op de realisatie ervan. Daarover moeten nog besluiten worden genomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel