Vaccinatiecampagne tegen HPV-virus van start

LELYSTAD • Ma 30 januari 2023 | 19:10 • Maandag 30 januari 2023 | 19:10

Flevolandse jongvolwassenen kunnen zich weer laten inenten tegen het humaan papillomavirus (HPV). Deze vaccinatie beschermt tegen zes kankersoorten die door het virus kunnen ontstaan. De GGD Flevoland verwacht dat de komende weken veel jonge vrouwen en mannen zich laten prikken.

"Het beschermt je als het ware tegen vreselijke ziektes", vertelt arts Madjid Hosseinnia. Het virus veroorzaakt het vaakst baarmoederhalskanker. HPV kan ook andere vormen van kanker veroorzaken, zoals kanker bij de anus, penis, vagina, schaamlippen en in de mond- en keelholte.

Tweede ronde
Vrouwen die nu tussen de 19 en 27 jaar oud zijn, hebben als kind al eerder de kans gehad om zich te laten vaccineren. De opkomst was toen ongeveer vijftig procent. Hosseinnia: "In samenspraak met hun ouders mochten ze een besluit nemen. Nu zijn ze zelf verantwoordelijk voor het besluit." Jongens hebben nog nooit de kans gekregen om zich te laten vaccineren.

Ook is er op dit moment meer bekend over de vaccinatie. "We hebben uiteraard onze informatie ook ten gevolgde van al die monitoring", aldus Hosseinnia. Bij ongeveer zesduizend vrouwen wordt in een uitstrijkje een afwijking gevonden. Volgens arts Madjid Hosseinnia is dat een voorstadia van kanker en heeft vaccineren een positief effect.

In Flevoland komen ongeveer 35.000 jongeren in aanmerking voor de vaccinatie. Iedereen die in deze groep valt, is op de hoogte gesteld via een brief. Deze week wordt bij de eerste duizend de prik gezet. Ook jongeren die wel in de leeftijdscategorie vallen maar geen brief hebben ontvangen, kunnen online een afspraak inplannen bij de GGD.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel