Sloop schoolgebouw Arcus: "Dit voelt als een laatste afscheid"

LELYSTAD • Do 2 februari 2023 | 6:08 • Donderdag 2 februari 2023 | 6:08

Nog even en dan staan ook de buitenmuren van de voormalige middelbare school Arcus in Lelystad niet meer overeind. Het schoolgebouw aan de Lindelaan ging in 2021 dicht vanwege de verhuizing naar de gezamenlijke campus Porteum en wordt nu gesloopt. Het einde van een tijdperk voor veel Lelystedelingen. Ook een goed moment om nog één keer terug te blikken met twee oud-docenten en een oud-leerling.

De school begon ooit als De Brug en De Pijler en later werd dat Arcus. Ineke Dekker werkte er bijna 40 jaar, eerst als docent scheikunde en later als afdelingshoofd. "Voor mij is het altijd een warm bad geweest, dat kan het natuurlijk niet voor iedereen geweest zijn maar voor mij was dat wel zo. Ik heb hier met veel plezier gewerkt."

Terwijl ze voor het gebouw staat, wijst ze naar boven. "Dat daar was mijn kantoor. Daar zijn veel gesprekken gevoerd. Veel gelachen maar ook veel traantjes hebben er gevloeid." Het contact met de leerlingen vond ze altijd waardevol. "Bij scheikunde doe je natuurlijk proeven dus wat ik ook heel mooi vond, was als leerlingen zeiden: 'oh, kijk nou!'. En het allermooiste; 'en nu snap ik het eindelijk'."

Oud-docenten Abbes, Dekker en de Kruijk

Dekker hoopt wel dat de eikenboom, die aan de achterkant van het gebouw staat, bewaard zal blijven. "Eind jaren 90 overleed een jonge collega van ons aan longkanker en toen hebben we deze boom geplant ter nagedachtenis. Ik hoop heel erg dat die boom blijft staan. Dat is ook een beetje de geest van Arcus, we houden elkaar in ere."

Tweede thuis
"Voor mij was Arcus een soort tweede huis", vertelt oud-leerling Jeno van Opstal. "Ik had een leuke klas en dat helpt natuurlijk wel om prettig naar school te gaan. En het was ook echt multicultureel." Naast dat hij een leuke klas had, volgde hij een naschools sportprogramma. Hij koos voor Flag football, een jeugdvariant van het American football. "We wonnen alle open toernooien, de Nederlandse en Europese kampioenschappen en mochten daardoor zelfs meedoen aan het WK. We hebben toen Lelystad wel op de kaart gezet."

Hij vindt het jammer dat het gebouw wordt gesloopt maar heeft vooral veel herinneringen aan het sportveld ernaast. Daar is inmiddels de nieuwe wijk Parkwijk verrezen. "Dat veld stond voor mij in het teken van sport en verbintenis. Dat is er nu helaas niet meer. Dat is zeker jammer."

"Het gebouw was ook echt wel op. Als je een raam open probeerde te doen, ging bijna het hele kozijn mee."

— Kees de Kruijk, oud-tekendocent

Dat het gebouw gesloopt wordt, betreurt oud-docent Dekker, al vindt ze het wel begrijpelijk. Dat laatste vindt ook oud-tekendocent Kees de Kruijk. "Het gebouw was ook echt wel op. We hadden wel eens een open avond en dan zei ik: moet ik echt in dit lokaal staan want het regent en het lekt naar binnen. En als je een raam open probeerde te doen, ging bijna het hele kozijn mee. Dus als het gaat over duurzaamheid en isolatie, en er zit ook nog asbest in het gebouw, dan was het niet meer te restaureren."

Toch heeft hij altijd geprobeerd om samen met leerlingen leven in het gebouw te blazen. Hij deed dit bijvoorbeeld door met eindexamenklassen muurschilderingen te maken in de gangen en in de aula van het gebouw. Van bijvoorbeeld scènes uit de musical Grease maar ook een afbeelding van docent Abbes en een kat. "Hij was leraar Duits, deze tekening was gemaakt in de gang bij zijn lokaal."

Definitief afscheid
De Kruijk had al afscheid genomen omdat hij met pensioen is, maar toch voelt het nu wel anders. "Dit is het definitieve afscheid. Maar ja, ik heb hier wel 40 jaar gewerkt, een hoop goede herinneringen en veel gedaan." Hij mist vooral het contact met andere docenten en leerlingen. "In 2016 was er nog een reünie, met veel oud-leerlingen. Toen was het nog even glorie-Arcus."

Toch is de sloop van het gebouw niet helemaal het einde van Arcus. De gymzalen blijven voorlopig nog staan en worden gebruikt door Porteum. Daarnaast worden bijna alle onderdelen van het schoolgebouw gerecycled, vertelt projectleider Geraldino Rozendaal van VSM Sloopwerken: "De balken, de deuren, het ijzer, dakleer, alles. Al het puin wordt gebroken en dat gebruikt de gemeente weer om wegen aan te leggen."

Voor liefhebbers van het gebouw is het misschien een troostgevende gedachte: binnen een aantal jaar liggen er door de stad heen allerlei stukjes van Arcus.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel