Al 15 jaar helpt mentorproject School's Cool scholieren

LELYSTAD • Wo 1 februari 2023 | 23:20 • Woensdag 1 februari 2023 | 23:20

Al vijftien jaar helpt het mentorproject School's Cool in Lelystad scholieren bij de overgang van de basisschool naar de middelbare school. Het gaat om kinderen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Het project in Lelystad begon in 2008. Sindsdien zijn 412 leerlingen gedurende anderhalf jaar wekelijks vrijwillig begeleid door mentoren. Zo ook de nu 18-jarige Delanio Summerville. Hij was woensdag één van de sprekers tijdens het jubileumfeest van School's Cool in schoolcampus Porteum. "Het gaat supergoed met mij. Ik heb de mavo afgerond, de havo en een poging gedaan voor vwo. Nu heb ik een tussenjaar en wil ik daarna hbo gaan doen."

Thuismentor
Eén van de tientallen thuismentoren is vrijwilliger Geert Weistra. "Het draait om persoonlijk contact, één op één. We komen iedere week bij onze leerlingen thuis. We leren ze leren, plannen, we zorgen dat er een computer aanwezig is, dat ze een fiets hebben. We zijn in het begin de hele tijd bezig om de organisatie in het gezin op orde te hebben."

Delanio, die wel wat structuur kon gebruiken, leerde wijze lessen voor het leven. Daardoor is schooluitval voorkomen. "Begin op tijd en maak alles wat je wordt aangeraden. Dan moet het vanzelf goed komen." Delanio wil later iets doen met kinderen. "Als docent of pedagogisch medewerker. Ik wil daarmee mijn brood verdienen en mensen gelukkig maken op de wereld."

Veertien basisscholen in Lelystad doen mee. De vrijwilligersorganisatie School's Cool is afhankelijk van donaties en subsidies. De gemeente Lelystad heeft deze week 50.000 euro toegezegd. In 2021 is ook Dronten gestart met het mentorproject.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel