Oproep van scholen: regel alternatief vervoer voor staking

FLEVOLAND • Do 2 februari 2023 | 16:11 • Donderdag 2 februari 2023 | 16:11

Studenten en scholieren in Flevoland die dagelijks met de bus gaan worden door hun scholen opgeroepen om voor volgende week alternatief vervoer te regelen. Veel lijndiensten in het streekvervoer vallen uit, omdat buschauffeurs staken voor een betere cao.

"De lessen en de stages gaan zoveel mogelijk door", zegt Maarten Walda, opleidingsmanager gezondheidszorg aan ROC Friese Poort in Emmeloord. De school heeft de studenten gewezen op de staking van volgende week. Wie gebruik maakt van de streekbus zal daarvoor een alternatief moeten vinden. "Een aantal studenten zal noodgedwongen op de fiets naar school gaan", verwacht Walda.

Het Slingerbos in Harderwijk waar ook leerlingen uit Flevoland naar toe gaan, verwacht dat ouders onderling vervangend vervoer zullen regelen. Bijvoorbeeld door ook leerlingen van andere ouders mee te nemen. Bij vorige stakingen in het openbaar vervoer is dat ook zo gegaan. Daarnaast verwacht de school dat er nog voldoende bussen blijven rijden, omdat niet alle chauffeurs vanaf maandag het werk neer leggen.

Studenten maken zich niet druk
Veel studenten en scholieren maken zich niet zo druk om hoe ze volgende week op school komen, maar het houdt ze wel bezig. Dat bleek donderdagochtend op het busstation in Emmeloord. Een studente uit Kraggenburg loopt stage bij een basisschool in Emmeloord. "Ik zal mijn ouders vragen of ze me willen brengen, anders pak ik de scooter of de fiets." In dat laatste geval zal ze een uur onderweg zijn. De studente kan de staking niet zo waarderen. "Ik zit liever droog in de bus."

Op het busstation staat ook een groep leerlingen te wachten op de bus naar Kampen. Ze zitten op scholengemeenschap Pieter Zandt in Kampen en gaan niet met een streekbus, maar met in een touringcar naar school. In de bus zitten ook leerlingen van Urk. Deze bussen rijden volgende week in elk geval wel. De chauffeurs zijn in dienst bij een touringcarbedrijf en vallen onder een andere cao.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel