Celstraf geëist voor grootschalige, internationale handel in LSD

ALMERE • Za 4 februari 2023 | 10:50 • Zaterdag 4 februari 2023 | 10:50

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een jaar cel, waarvan bijna zeven maanden voorwaardelijk, geëist tegen een Almeerder voor internationale handel in LSD. De 44-jarige man zou samen met twee andere mannen uit Mijdrecht en Amsterdam een criminele organisatie vormen, die via computers grote hoeveelheden van de hallucinerende drugs verhandelen.

In het onderzoek werden meer dan 400.000 zogeheten LSD-zegels in beslag genomen in Almere, Amsterdam, Mijdrecht, Purmerend en het Noord-Hollandse Ursum. Naast het drietal stonden ook nog twee anderen terecht voor het afnemen van grote hoeveelheden drugs. Het gaat om een Almeerder van 34 en een Amsterdamse vrouw van 66.

Ruim jaar lang onderzoek
De verdachten kwamen in mei 2021 in beeld. Om bewijs te verzamelen heeft de politie onder andere telefoons afgetapt, werd er afluisterapparatuur in de auto van één van de verdachten geplaatst, zijn er postpakketten onderschept en zijn er twee aankopen gedaan. Ook zijn chatgesprekken ontcijferd die de verdachten verstuurden via de versleutelde berichtendienst EncroChat. Uiteindelijk volgde vorig jaar maart een inval in de woningen en panden van de verdachten.

Naast LSD werden daarbij ook hash, hennep en MDMA gevonden. Volgens het OM hebben de verdachten zich schuldig gemaakt aan ernstige feiten. LSD is een harddrug die schadelijk is voor de gezondheid en psychotische verschijnselen kan opleveren. "Het staat dan ook niet voor niets op lijst 1 van de Opiumwet", legde de officier van justitie uit.

Omdat er aanzienlijke bedragen omgaan in de handel van drugs deed de politie ook onderzoek naar de inkomsten en geldstromen. In totaal hebben de verdachten, volgens het OM, ruim 1,2 miljoen euro verdiend met de handel in drugs. Dit bedrag eist het OM dan ook van de verdachten.

Lagere strafeis door afspraken
Het Openbaar Ministerie heeft met vier van de vijf verdachten afspraken gemaakt over het proces. Dat houdt in dat er afspraken zijn gemaakt over hoe de rechtszaak wordt behandeld. Bijvoorbeeld de afspraak dat de verdediging geen onderzoekswensen mag indienen, waardoor de straf lager uitvalt.

Het voordeel van zulke afspraken is volgens het OM dat zaken sneller kunnen worden afgerond en straffen sneller worden opgelegd. De rechter moet daarmee wel akkoord gaan.

Celstraffen tot 3,5 jaar
Als het aan het OM ligt moet de man uit Amsterdam 3,5 jaar de cel in, de man uit Mijdrecht 2,5 jaar en de Almeerder zo'n 5 maanden, tenzij hij opnieuw de fout in gaat. Dan wordt dat een jaar.

Tegen de andere Almeerder is nog geen straf geëist. Hij moet eind maart voor de rechter verschijnen. De man wordt er naast de afname van drugs ook van verdacht dat hij hennep heeft geteeld op verschillende plantages in Lelystad, Emmeloord en Spijkenisse.

Op 7 april 2023 doet de rechtbank uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel