Gemeenteraad stemt voor de invoering van JA-JA-stickers

ALMERE • Za 4 februari 2023 | 11:20 • Zaterdag 4 februari 2023 | 11:20

De gemeenteraad van Almere heeft besloten dat de JA-JA-sticker wordt ingevoerd, om de nodeloze verspreiding van reclamefolders en huis-aan-huisbladen tegen te gaan. Deze mogen namelijk alleen nog in brievenbussen met een JA-JA-sticker worden gestopt en niet meer bij woningen zonder sticker. Een meerderheid van de raad stemde donderdagavond in met dit voorstel. Almere is de eerste gemeente in Flevoland die de JA-JA-sticker invoert. Wanneer dat precies gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

Het tegengaan van verspilling is de voornaamste reden voor de gemeenteraad om de JA-JA-sticker in te voeren. Volgens GroenLinks Almere wordt op deze manier jaarlijks ruim anderhalf miljoen kilo papier, 164 duizend kilo CO2 en bijna 31 miljoen liter water bespaard.

Meerdere partijen tegen
De JA-JA-sticker werd in 2018 al ingevoerd. Sindsdien kunnen gemeentes zelf bepalen of de JA-JA-sticker verplicht wordt. Partij voor de Dieren had daarvoor in 2019 al een voorstel ingediend, maar toen kreeg het geen meerderheid. Dit jaar hebben GroenLinks en Partij voor de Dieren dit samen gedaan.
Ook nu waren er partijen tegen. Dit waren onder andere D66, VVD, PVV en Leefbaar Almere.

Eerder had fractievoorzitter Marc van Rooij van 50Plus ook al kritiek op het voorstel. Volgens hem zijn de folders belangrijk voor mensen die het niet breed hebben. 50Plus was overigens zelf niet aanwezig tijdens het stemmen.

In Lelystad werd in 2020 ook al een voorstel gedaan voor de invoering van de stickers, maar dat voorstel werd destijds niet aangenomen. In Dronten wordt de Ja-Ja-sticker in mei dit jaar ingevoerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel