Politie leest vijf maanden mee met versleutelde berichten, aanhouding in Almere

ALMERE • Za 4 februari 2023 | 11:23 • Zaterdag 4 februari 2023 | 11:23

De politie heeft in Almere één of meerdere verdachten aangehouden na vijf maanden lang te hebben meegelezen met versleutelde berichten. Die werden verstuurd via berichtendienst Exclu Messenger. In totaal zijn in het onderzoek nationaal en internationaal 42 verdachten opgepakt. Zij worden verdacht van allerlei strafbare feiten, variërend van drugshandel, witwassen, verboden wapenbezit en het plegen van een overval. Volgens de NOS zitten ook de eigenaren van de berichtendienst vast.

Tot vrijdag zijn bijna tachtig panden doorzocht in onder meer Nederland, België en Duitsland. De meeste aanhoudingen werden gedaan door de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant: daar zijn dertien mannen opgepakt. In Overijssel en Gelderland zijn 'meer dan tien' mannen aangehouden, in Rotterdam twee. Hoeveel mensen er zijn opgepakt in Almere is niet bekend.

Bij de invallen zijn honderden agenten ingezet. Die troffen onder meer twee drugslabs en een cocaïnewasserij aan. Ze namen drugs, wapens, miljoenen euro's aan contanten, auto's en luxe spullen als horloges in beslag.

Onderzoek sinds 2020
Sinds september 2020 werd onderzoek gedaan naar de mensen achter de berichtendienst. De aanbieders worden ervan verdacht dat ze als criminele organisatie andere criminelen faciliteerden. Sinds april vorig jaar liep een apart onderzoek naar de gebruikers van Exclu.

Exclu Messenger omschrijft zichzelf als platform met het meest geavanceerde encryptieprotocol ter wereld, 'om zeker te stellen dat niemand bij jouw data kan'. Politie en OM schatten dat er zo'n 3000 actieve gebruikers zijn. Daarvan zouden er zo'n 750 Nederlands spreken.

Website offline
Gebruikers betaalden 800 euro per half jaar om berichten en beelden te kunnen uitwisselen. De website van de berichtendienst is sinds halverwege vrijdagmiddag offline.

Tijdens het onderzoek werd de politie geholpen door onder meer de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en de Europese opsporingsorganisaties Eurojust en Europol. Ook politiediensten uit Italië, Zweden, Duitsland en Frankrijk waren bij het onderzoek betrokken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel