Flevolandse politici redden kansloze boompjes

ALMERE • Za 4 februari 2023 | 19:45 • Zaterdag 4 februari 2023 | 19:45

Politici van verschillende partijen staken zaterdag de schop in de grond in Almere Haven. Ze deden mee aan de 'Politieke Verplantdag', een initiatief van Meer Bomen Nu. Honderden jonge boompjes die op een ongewenste plek stonden, krijgen een herkansing op een plek waar ze wel de ruimte hebben om te groeien.

Meer Bomen Nu organiseerde in elke provincie van ons land een verplantdag. In Flevoland stak Leonie Vestering, lid van de Tweede Kamer voor de Partij voor de Dieren, als eerste de spade in de grond om een boompje te oogsten.

Handen uit de mouwen
"Wij vinden het ongelooflijk belangrijk om niet alleen natuurlijk in de politiek groen en duurzaam te zijn maar juist ook lekker de handen uit de mouwen te steken", aldus het Almeerse Tweede Kamerlid. "De jonge boompjes die we hier in Haven oogsten gaan naar een voedselbos in Oosterwold, zo heb ik begrepen. Hier zouden ze op den duur gekapt worden, daar krijgen ze de ruimte om uit te groeien tot volwassen bomen."

Bomen redden, dat is het doel van de campagne Meer Bomen Nu. Overtallige of ongewenste boompjes worden op de ene plek geoogst, en terug-geplant op een andere, wel gewenste plek. "We doen dit soort acties al een paar jaar", aldus Aukje Romkes van Meer Bomen Nu. "Vanwege de naderende verkiezingen hebben we dit keer vooral politici van verschillende partijen opgetrommeld. Ook partijen die aan de waterschapsverkiezingen meedoen, werken vandaag mee."

Uitdeeldagen
De bomen en struiken die niet in het voedselbos in Oosterwold terecht kunnen, worden tijdelijk in een zogenaamde 'bomenhub' geplaatst. "Daar worden ze opgeslagen en ingekuild", legt Romkes uit. "Op 4 maart organiseren we landelijke uitdeeldagen, dan worden ze gratis uitgedeeld. Voor iedereen die het wil weten: op MeerBomen.Nu kun je alle locaties vinden waar je bomen kunt ophalen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel