De Binding breekt belofte: kookverbod voor eetclub senioren

FLEVOLAND • Zo 5 februari 2023 | 20:30 • Zondag 5 februari 2023 | 20:30

Senioren van de eetclub Open Tafel in Biddinghuizen zijn teleurgesteld. Ze mogen op hun nieuwe locatie in multifunctioneel centrum De Binding niet meer zelf koken, terwijl dat wel was toegezegd. Het is niet de eerste keer dat het bestuur in conflict komt met gebruikers van het centrum.

Eerst zaten de ouderen in activiteitencentrum Het Koetshuis, maar dat wordt gesloopt. Daarom moesten ze verplicht verhuizen naar De Binding. Maar daar blijkt de keuken verboden terrein. "Het is jammer", zegt één van vaste deelnemers. "Het was altijd heel leuk zo met elkaar koken. Iedere keer weer een ander clubje." Een ander vult aan: "Het Koetshuis was veel gezelliger, echt waar."

Cultureel centrum De Meerpaal in Dronten nam destijds het initiatief voor deze sociale activiteit voor alleenstaande ouderen. Afgesproken werd dat bij de verhuizing het plan zou worden overgenomen, inclusief het eten en koken. Dat erkent ook secretaris Wilma Foppen van het bestuur van De Binding. "In het begin was dat inderdaad het doel. Maar tijdens de bouw en het invullen van alle activiteiten is gebleken dat het niet gelukt is. Koken kan hier niet, omdat het een professionele keuken is. Alleen de exploitant van de horeca mag er daarom gebruik van maken."

Water bij de wijn
Nu mogen de ouderen wel eten in De Binding, maar niet koken. Foppen kan zich de teleurstelling goed voorstellen. "Als je dat al die jaren gedaan hebt, dan is het natuurlijk jammer dat het niet meer kan. Soms moet je water bij de wijn doen. Wij zijn tevreden met de oplossing die wij gevonden hebben." Daarbij doelt Foppen op de mogelijkheid dat er in ieder geval door de ouderen wel in een ruimte gegeten kan worden.

Een cateraar levert nu het eten voor de Open Tafel. Dus geen zelfgemaakte gerechten meer van de senioren zelf. "Het was altijd heel gezellig met elkaar", zegt een vrouw die regelmatig maaltijden klaarmaakte. "Je ging eerst boodschappen doen en de rest maakte de borden al klaar. Ja, dat was heel anders."

Wat het bestuur van De Binding betreft, is de oplossing zoals die nu is 'een hele mooie'. Toch zou er nog overleg zijn tussen het bestuur, de gemeente Dronten en De Meerpaal om toch te kijken of de huidige situatie is te verbeteren.

Eerdere conflicten
Eerder raakte het bestuur al in conflict met het jongerenwerk dat naar De Binding zou verhuizen. Omdat er geen geschikte ruimte kwam, haakten jongeren af en zagen jongerenwerkers het niet meer zitten.

Ook het Repair Café dat met vrijwilligers oude spullen repareert voor mensen, zou in De Binding een plekje krijgen. Maar het 'ontbreken van een ideale locatie' was reden voor de vrijwilligers om te stoppen, meldt het Repair Café op de eigen website.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel