Staatssecretaris start enquête Lelylijn met scholieren ROC Friese Poort

EMMELOORD • Ma 6 februari 2023 | 16:24 • Maandag 6 februari 2023 | 16:24

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft de aftrap gegeven van een participatieproject over de Lelylijn. Met scholieren van ROC Friese Poort in Emmeloord sprak ze over de mogelijke treinverbinding naar het noorden. Aan de hand van stellingen konden de scholieren aangeven welke punten zij belangrijk vinden.

De Lelylijn is een plan om een spoor aan te leggen vanuit Lelystad via Noordoostpolder naar Friesland en Groningen. Op de site www.lelylijnraadpleging.nl kan iedereen sinds maandagmiddag zijn of haar mening geven over verschillende stellingen. De stellingen gaan onder andere over stations en de route waar de trein moet gaan rijden. Het kabinet wil drie miljard euro reserveren om met medefinanciering vanuit Europa de Lelylijn aan te leggen.

Hoe de Lelylijn er uit gaat zien, is niet duidelijk. De gemeente Noordoostpolder wil een station hebben bij Emmeloord, maar hoe de trein daar komt ligt nog niet vast. Een van de vragen gaat over hoe de trein het Ketelmeer oversteekt. De uitkomsten van de raadpleging neemt de staatssecretaris mee in de besluitvorming.

Tegengeluid
Naast de studenten zaten ook twee vertegenwoordigers van de Friese Nationaal Partij in de zaal. Zij zijn fel tegenstander van de Lelylijn. Fractievoorzitter Sijbe Knol van de Friese Nationale Partij vindt de vraagstelling te positief neergezet en noemt het een gestuurde enquête. Staatssecretaris Heijnen herkent zich daar niet in. Volgens haar is er zeker ruimte voor mensen die de spoorverbinding niet zien zitten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel