"Straks geen herten meer in hertenkamp. Kamelen mogen nog wel"

BIDDINGHUIZEN • Di 7 februari 2023 | 17:52 • Dinsdag 7 februari 2023 | 17:52

Dierenverzorgers van het dierenpark De Scharrelberg in Biddinghuizen reageren met onbegrip op de nieuwe huis- en hobbydierenlijst van minister Piet Adema. Vanaf volgend jaar mogen er nog maar dertig soorten zoogdieren als huisdier gehouden worden. Voor het Biddinghuizer dierenpark betekent dit dat zowel de damherten als de wallaby's op den duur moeten verdwijnen.

"Ik begrijp er helemaal niks van", zegt Jack Graumans van De Scharrelberg. "We hebben hier veel ruimte voor de dieren. Ze krijgen goed eten en drinken. Ze hebben het gewoon naar hun zin hier."

Verzorger Henk Aernaudts vult aan: "Hier in Biddinghuizen genieten we van de dieren in het park. En dat doen we al ruim 40 jaar." De Scharrelberg heeft zo'n kleine vijftig dieren rondlopen, waaronder dus ook drie wallaby’s. "Het krijgen van jonge wallaby's is altijd een mooi proces, waar kinderen en volwassen van genieten. Je ziet dat de buidel groeit. En na verloop van tijd steekt er dan ineens een kopje uit die buidel", zo vertelt Aernaudts met glimmende ogen.

'Met de fles grootgebracht'
De verzorgers worden niet alleen blij van de dieren in het park, maar ze krijgen soms ook echt een band met ze, vertelt Graumans. Vorig jaar overleed een moederdamhert bij de bevalling. De vrijwilligers van het dierenpark hebben het pas geboren jong met de fles grootgebracht. "En als ik haar nu roep of naar haar fluit, komt ze rennend naar me toe. Ja dat is toch hartstikke mooi", zegt Graumans. "We mogen, als alles doorgaat, straks wel kamelen houden. Maar onze damherten en wallaby’s moeten weg. Ik snap er niks van."

In onze rubriek Na Het Nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu en willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel