SP wil provinciaal energiebedrijf 'Flevo Energie'

FLEVOLAND • Wo 8 februari 2023 | 13:22 • Woensdag 8 februari 2023 | 13:22

De SP-fractie in Flevoland wil dat de energievoorziening in handen van de provincie komt. De partij ziet het liefst dat er een gemeenschappelijk provinciaal energiebedrijf wordt opgericht. Een naam voor het plan is er al: 'Flevo Energie'. De partij heeft een motie ingediend waarin ze oproept dit verder te onderzoeken.

De SP vindt dat de huidige situatie niet wenselijk is, in een tijd waarin de energieprijzen zo hoog zijn: "Nu zijn we volledig afhankelijk geworden van buitenlandse bedrijven die uitsluitend gaan voor de winst van hun aandeelhouders", schrijven ze. "Terwijl het juist nu belangrijk is om de energierekening voor mensen te verlagen in plaats van de winsten voor aandeelhouders te verhogen."

Lijsttrekker John Cocu ziet een geschikte oplossing in zo'n provinciale energiemaatschappij. "De marktwerking heeft niet gewerkt in Nederland, het moet terug naar onszelf", zegt hij. "De inwoners moeten eigenaar zijn van de nutsbedrijven."

De SP pleit in meerdere provincies voor dit plan. In Drenthe kreeg het voorstel veel steun, daar stemden 18 statenleden voor en 18 tegen. In Flevoland stemt Provinciale Staten binnenkort over de motie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel