Boeren weer in actie: 'Dat het groot gaat worden, is zeker'

FLEVOLAND • Wo 8 februari 2023 | 19:30 • Woensdag 8 februari 2023 | 19:30

Boerenorganisatie Farmers Defence Force houdt op 11 maart een demonstratie in Den Haag. Ook de Flevolandse afdeling van de actiegroep doet mee aan het protest. Mick Tinga van die afdeling laat weten dat de actie groot gaat worden.

"De appgroepen lopen helemaal over van de reacties", zegt Tinga. "In de wandelgangen hoor je dat iedereen wel klaar is met het huidige kabinet. Ik verwacht niet dat heel veel mensen thuis zullen blijven."

De boeren gaan protesteren met het oog op de komende Provinciale Statenverkiezing. "Als we met zijn allen het roer om kunnen gooien dan staat het kabinet schaakmat", zegt Tinga. Met de actie proberen ze mensen die nog twijfelen over de streep te trekken.

Protest in Den Haag
Het protest is op de Koekamp in Den Haag. In totaal worden er 5000 trekkers die richting Den Haag gaan verwacht. Ook Flevolandse boeren gaan met de tractor. Of de boeren ook over de snelweg gaan is niet duidelijk. "Ik weet nog niet welke weg we nemen. Daar is het nog te vroeg voor", aldus Tinga.

"Het gaat over alles wat het kabinet verkloot heeft de laatste jaren"

— Mick Tinga, Farmers Defence Force

Eerdere protesten draaiden vooral om de stikstofmaatregelen van het kabinet. Door die maatregelen moeten sommige boerenbedrijven verdwijnen. Dit protest wordt volgens Farmers Defence Force breder. Er zal ook aandacht zijn voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire en de gascrisis. "Het gaat over alles wat het kabinet verkloot heeft de laatste jaren", vertelt Tinga.

Eerdere protesten van de boeren zorgden voor veel overlast. Zo blokkeerden meerdere boeren in juni vorig jaar de A6 bij Emmeloord. Later werden ook op- en afritten geblokkeerd en hingen de boeren omgekeerde vlaggen op. Ook werd een distributiecentrum geblokkeerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel