Voorstel NS voor 2024: snellere verbinding tussen Dronten en Leeuwarden

FLEVOLAND • Wo 8 februari 2023 | 21:39 • Woensdag 8 februari 2023 | 21:39

Een snellere verbinding tussen Dronten en Leeuwarden, vroegere treinen op zondag en zaterdag en 's avonds meer sprinters tussen Almere Centrum en Utrecht Centraal. De NS heeft woensdag plannen voor de nieuwe dienstregeling in 2024 gepresenteerd.

De belangrijkste wijziging is op de Hanzelijn (Lelystad/Dronten/Zwolle). Op die lijn rijdt nu nog een sprinter vanaf de randstad, via Almere naar Zwolle toe. Als het aan NS ligt, wordt dat volgend jaar gesplitst. Straks rijdt er een sprinter van de randstad naar Lelystad en een sprinter van Lelystad, via Zwolle naar Leeuwarden.

Door de verandering moeten reizigers van de sprinterstations in Almere naar Dronten en vice versa wel altijd overstappen. Nu kunnen reizigers vaak blijven zitten. Volgens de NS maakt die extra overstap de reistijd niet langer.

Door de wijzigingen wordt de reistijd tussen Leeuwarden en Dronten verkort. Zo is een overstap van 25 minuten niet meer nodig. Daardoor zou bijvoorbeeld de reistijd van Meppel naar Dronten verkort worden van een klein uur naar een kleine veertig minuten.

In het weekend later met de sprinter naar Amsterdam
De NS wil in 2024 de laatste sprinter van Almere naar Amsterdam Zuid van zondag tot en met donderdag een uur later laten vertrekken. Op vrijdag en zaterdag zou dat met een halfuur verlaat worden. De laatste reismogelijkheid naar Amsterdam Centraal wordt wel een kwartier eerder.

De NS is van plan om de sprinter van Utrecht Centraal naar Almere Centrum op zondag overdag en ook in de rest van de week op de avonduren twee keer per uur te laten rijden. Nu is dat soms maar één keer per uur. De sprinters tussen Almere Oostvaarders, Weesp en Amsterdam Centraal gaan dan wel in de avonduren maar twee keer per uur rijden in plaats van vier keer per uur.

Intercity vertrekt in het weekend een uur eerder
De intercity van Almere Centrum naar Amsterdam Centraal gaat op zaterdag en op zondag een uur vroeger rijden. Door de wijzigingen is het voor Intercity-reizigers uit Zwolle niet altijd meer mogelijk om op hetzelfde perron over te stappen op de intercity naar Amsterdam Centraal. Ook andersom is dat niet altijd meer mogelijk.

De NS legt deze concept-dienstregeling voor 2024 voor aan reizigersorganisaties. Zij geven advies over de regeling en waar mogelijk past de NS de plannen aan. Ook bekijkt spoorbeheerder ProRail of de wensen van de NS passen op het spoor. In de zomer wordt de definitieve beslissing genomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel