Ouderen twijfelen over aanschaf warmtepomp en zonnepanelen

ALMERE • Do 9 februari 2023 | 6:53 • Donderdag 9 februari 2023 | 6:53

Ouderen in Almere Haven hebben grote twijfels of ze op hun leeftijd nog moeten investeren in een warmtepomp of zonnepanelen. Het is de bedoeling dat Haven als eerste stadsdeel van Almere gasloos wordt.

Op een informatiebijeenkomst woensdagavond in cultureel centrum Corrosia over de energietransitie kwamen zestig belangstellenden af. "Ik ben wat ouder en wat voor zin heeft het nog dat ik van het gas af ga", vraagt de 76-jarige Mariëtte van den Abeelen zich af. "Moet ik daar nog zo veel geld in stoppen? Hoelang kan ik nog in mijn huis blijven? Heeft het nog zin met mijn leeftijd? Niemand weet het."

Een groep vrijwilligers heeft zich verenigd in stichting Stadswijkverwarming om wijkgenoten te informeren. Samen met Marcel Kolder organiseerde Brord van Dusseldorp van de stichting het zogeheten Warmtecafé. "In het Warmtecafé draait alles om Haven. Dat is de oudste wijk in Almere. Het is ook een wijk die werd gebouwd in een tijd dat het aardgas niks kostte. We zoeken nu de verbinding om mensen te gaan betrekken in die warmtetransitie."

Krijg ik compensatie voor mijn nieuwe cv-ketel?
Deskundige Laetitiia Ouillet was één van de sprekers. Ook in andere steden spreekt ze regelmatig met bewoners over een gasloos huis. "Mensen willen weten wat het ze gaat kosten. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld net een nieuwe cv-ketel gekocht. En die willen weten of ze daarvoor worden gecompenseerd."

Omdat elk geval uniek is, was het lastig om met algemene informatie iedereen tevreden te stellen. De bedoeling is dat er de komende maanden nog meer Warmtecafés worden gehouden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel