Nieuw bouwmateriaal van planten wint innovatieprijs

FLEVOLAND • Vr 10 februari 2023 | 6:23 • Vrijdag 10 februari 2023 | 6:23

Een wandpaneel gemaakt van lisdodde heeft de Flevolandse circulaire-innovatie-prijs gewonnen. De lisdodde is een oeverplant, in de volksmond ook wel een sigaar genoemd.

De provinciale prijs om duurzaamheid te bevorderden is donderdagavond voor het eerst uitgereikt. Het wandpaneel kan in de woningbouw worden gebruikt, zowel binnen als buiten.

Winnares Charlotte Derksen nam de cheque van 3000 euro in ontvangst. "Superfijn om de bevestiging te krijgen dat we een mooie innovatie hebben gemaakt. We hebben een wandpaneel gemaakt van lisdodde. Die hebben we gehaald uit het natuurgebied de Weerribben. Daar hebben we isolatiemateriaal en plaatmateriaal van gemaakt. En dat werken we dan af met hout zodat je een honderd procent biobased paneel hebt."

Enthousiasme
Uit twintig inzendingen selecteerde de jury eerder al een top vijf, die tijdens een slotbijeenkomst in Dronten werden gepresenteerd. Na opnieuw overleg van de jury, rolde het wandpaneel als beste circulaire innovatie eruit.

Juryvoorzitter was gedeputeerde van de provincie Gebke van Gaal. "Wat ik heel leuk vind aan dit product is ook het enthousiasme wat er vanaf straalt. Ze brengen ook echt mensen bij elkaar om het product te verwezenlijken."

Het wandpaneel is een samenwerking van Burgerboerderij Oosterwold, de Flevo Timmerfabriek, VanHier Design, Grown.bio en Natuurloonbedrijf Piek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel