Niet slopen maar kopen; Noordzeevisser Jurie breidt zijn vloot uit

URK • Zo 12 februari 2023 | 20:33 • Zondag 12 februari 2023 | 20:33

De Urker visser Jurie Post zwemt tegen de stroom in. Waar veel Noordzeevissers er op dit moment voor kiezen om te stoppen en het ene na het andere schip gesloopt wordt, heeft Post er juist een kotter bij gekocht. De Texel-1, een vissersboot die anders gesloopt zou worden.

Zijn collega's snappen het niet, maar Post gelooft erin: "Over dertig jaar hebben we nog steeds problemen, en over dertig jaar wordt er nog steeds geklaagd. Een oude visserman zei ooit: als je klaagt, dan ben je er tenminste nog."

Investeren in toekomst zonen
De visserij blijft bestaan denkt Post, ondanks de hoge brandstofprijzen en de milieu- en stikstofregels, waardoor de visserij steeds minder rendabel is.

Waar veel vissers de handdoek in de ring gooien, gaat Post door. Hij investeert in de toekomst van zijn zonen. Zijn oudste twee zoons willen in elk geval door in de visserij. Ze willen in de toekomst het bedrijf overnemen. Daarom hebben ze besloten er een jonger, groter en beter schip bij te kopen.

Eigen geld nodig
Daarvoor was natuurlijk wel geld nodig en een lening is op dit moment niet makkelijk te krijgen. Post had nog onroerend goed en heeft er veel eigen geld in gestoken. Zijn gedachte is: als je in een slechte periode instapt, kan het daarna alleen maar beter gaan.

Want, zo zegt Post: "Mensen moeten toch eten. Vis blijft nodig en de vissers die overblijven, krijgen straks meer geld voor hun vis". Daarom gaat hij er vanaf nu met twee schepen op uit. En dat blijft -ondanks alle problemen- volgens Post 'geweldig'. Vissers zullen er volgens hem altijd zijn.
"Als we straks in het bejaardenhuis zitten met elkaar dan doen we weer een interview en dan zeggen we: allemaal problemen, allemaal problemen, maar het was een heerlijk visje."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel