Advocate maakt foutje in planning: verdachte moet langer in cel blijven

LELYSTAD • Wo 15 februari 2023 | 20:30 • Woensdag 15 februari 2023 | 20:30

Een 28-jarige Lelystedeling moet door een foutje in de agenda van zijn advocate bijna drie weken langer wachten op zijn rechtszaak. De man wordt ervan verdacht een gewapende overval te hebben gepleegd op de Albert Heijn in Lelystad. Hij heeft de overval ook bekend en zit inmiddels bijna acht maanden in voorarrest. De buit van de overval: rond de 80 euro.

"Ik wil graag berecht worden. Ik zit al heel lang vast, dan gaan we maar zonder haar verder. Dit levert me heel veel stress op", zei de verdachte woensdag in de Lelystadse rechtszaal. Zijn advocate kwam niet opdagen, terwijl hij vanuit de gevangenis wel was aangevoerd.

De officier van justitie zei dat hij het 'risicovol' en 'onverantwoord' vond om de zaak zonder raadsvrouw af te doen. Vooral ook omdat hij een gevangenisstraf van twee jaar wil eisen, met daarvan een deel voorwaardelijk. "De zaak is op zich niet zo ingewikkeld, meneer heeft ook bekend. Maar gezien de ernst van het strafbare feit, meneers strafblad en het rapport dat de reclassering over hem maakte over hoe het nu verder met hem moet, denk ik dat hij toch zijn advocaat nodig heeft."

"Niet expres gedaan"
"Een hele nare situatie, maar uw advocate heeft dit ook niet expres gedaan", zei de voorzitter van de rechtbank tegen de Lelystedeling. Die wilde eigenlijk een nieuwe zittingsdatum in mei prikken, maar dat vonden de overige rechters en de officier van justitie uiteindelijk te lang duren. Daarom werd alles op alles gezet om die datum naar voren te halen en dat lukte. De verdachte moet zich nu op 6 maart weer melden bij de rechtbank. "Ik ben daar toch wel blij mee", zei hij daarop.

Volgens de officier pleegde de man op 29 juni vorig jaar een overval op de supermarkt. Hij dwong een caissière met een mes om de kassalade te openen, deed een greep in de la en riep: "Kom me maar pakken". Direct na de overval deed de politie een oproep via Burgernet om uit te kijken naar de man. Even later werd hij aangehouden in de wijk Archipel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel