Cash-betalingen in Flevoland worden vaak niet geaccepteerd

FLEVOLAND • Do 16 februari 2023 | 17:20 • Donderdag 16 februari 2023 | 17:20

Flevolanders kunnen in vergelijking met de rest van Nederland weinig contant betalen in winkels. Alleen in Utrecht kan dat nog minder vaak. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van De Nederlandsche Bank (DNB). In totaal werden er ruim 4300 winkels gecontroleerd. Uit dat onderzoek blijkt dat in Flevoland 7,4 procent van de winkels geen contant geld accepteert.

De weigering van cash maakt het volgens de centrale bank voor sommige mensen moeilijker om aankopen te doen. Ook neemt de bruikbaarheid van munt- of briefgeld af als steeds meer winkeliers alleen maar een pinpas accepteren.

Vooraf duidelijkheid geven
Bij een derde van de winkels waar klanten alleen kunnen pinnen, merken klanten dat pas bij de kassa. DNB benadrukt dat het vooraf duidelijk moet zijn dat winkels geen contant geld accepteren, bijvoorbeeld met een bordje waar 'hier alleen pinnen' op staat.

Het wordt voor winkeliers steeds duurder om contante betalingen te verwerken en het aantal geldautomaten waar ze het geld kunnen storten neemt af. DNB waarschuwde eerder voor de nadelige gevolgen als contant geld zou verdwijnen. Bij een grote storing in pinsystemen zou bijvoorbeeld geen alternatief meer bestaan.

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat contant geld op sommige plekken nog wel veel wordt gebruikt. Zoals bijvoorbeeld op de markt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel