Therapeut had seks met patiënte in Oostvaarderskliniek, ‘Ik had haar moeten beschermen’

ALMERE • Vr 17 februari 2023 | 12:48 • Vrijdag 17 februari 2023 | 12:48

Een 60-jarige sociaal therapeut bevestigt seks te hebben gehad met een patiënte uit de Oostvaarderskliniek in Almere. Dat zou op 28 februari vorig jaar zijn gebeurd. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van ontucht en eist een gevangenisstraf van achttien maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Eerder werd de man verdacht van verkrachting, maar volgens de officier van justitie is geen bewijs voor dwang. De verdachte ontkent dat hij de vrouw verkracht heeft, maar bevestigt wel seks met haar te hebben gehad. De patiënte zou volgens de verdachte hem uitgelokt hebben om seks te hebben. De verdachte heeft spijt van de seks. "Ik had haar moeten beschermen."

In de rechtbank in Lelystad vertelde de verdachte dat hij de verhouding met de patiënte zag als een relatie. Ze zou vaker aanlokkelijk hebben gehandeld richting de sociaal therapeut. Zo zou de vrouw zichzelf achter het raam in het zicht van de verdachte vingeren. Dit zou volgens de verdachte een paar keer zijn gebeurd.

Seks in lege kamer
De verdachte vertelde dat in de kliniek een lege kamer was aan het einde van een gang. Daar was geschilderd. De vrouw zou die kamer willen schoonmaken en zou aan de verdachte om hulp hebben gevraagd. Ze zou hem hebben gevraagd mee te kijken of er nog iets moest gebeuren in de kamer.

Volgens de verdachte trok de vrouw hem de kamer in. Daar deed ze haar broek uit en boog voorover. De verdachte bevestigt toen seks met haar te hebben gehad. Tegen de rechtbank zegt de verdachte spijt te hebben van deze daad. "Dit is met vuur spelen. Had nooit mogen gebeuren."

DNA verzamelen
De patiënte zou nooit kenbaar hebben gemaakt dat ze geen seks wilde, vertelde de verdachte. Volgens de rechtbank heeft de vrouw verklaard dat ze juist snel weg wilde. Ze vertelde bang te zijn niet geloofd te worden.

De verdachte ontkende in eerste instantie met klem seks te hebben gehad met de patiënte. Op het moment dat zijn DNA is gevonden, draaide de verdachte bij en bekende hij als nog. De verdachte vermoedt dat de vrouw hem erbij probeert te lappen en mogelijk mee zou kunnen chanteren. Ze zou de seks hebben uitgelokt om DNA te vergaren als bewijs.

Slachtofferverklaring
De advocaat van het slachtoffer schets een ander beeld van de gebeurtenis. Ze leest een verklaring voor van het slachtoffer en daarin staat dat de patiënte geen seks wilde met de 60-jarige sociaal therapeut. "Er is misbruik gemaakt met mijn kwetsbaarheid. Je bent over mijn grenzen gegaan." De advocaat vertelde dat het slachtoffer in de Oostvaarderskliniek kwam als slachtoffer van seksueel misbruik.

"Ik ben in het verleden veel misbruikt. Beleefde dit allemaal opnieuw." Las de advocaat voor uit de slachtofferverklaring. Ze zou het DNA van de verdachte hebben bewaard als ‘stok achter de deur’, om er voor te zorgen dat de seks zou stoppen. De patiënte vindt dat de sociaal therapeut nooit meer in de zorg mag werken.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel