Batavia voor even weer een bemand schip

LELYSTAD • Zo 19 februari 2023 | 16:43 • Zondag 19 februari 2023 | 16:43

De zeventiende eeuw herleefde zondag op het VOC-schip de Batavia. Twaalf zogenaamde re-enactors van vereniging Equipage De Delft uit Hellevoetsluis kropen in de huid van scheepsvolk, burgers en mariniers uit de tijd van Michiel de Ruyter. Voor de bezoekers was het alsof ze een stap terug in de tijd deden.

"Wat wij uitbeelden is het leven aan boord van de Batavia destijds", vertelt Aad Quist. "We worden regelmatig gevraagd als figuranten in films. Bijvoorbeeld die over Michiel de Ruyter en ook hebben we meegedaan aan de serie 'Het verhaal van Nederland', echt leuk om te doen."

De bezoekers kregen ook uitleg over het leven aan boord en wat er zoal door de Batavia werd vervoerd. "Wat we hier hebben is peper, kruidnagels, nootmustkaat en textiel uit Indië", vertelt een bemanningslid.

En dat het leven aan boord primitief was blijkt wel uit een anekdote over het gebruik van het toilet. "Wc-papier was er toen nog niet dus had je een touw dat het allemanseind werd genoemd. Het uiteinde van het touw werd door iedereen gebuikt om zijn kont mee af te vegen. Daarna werd het touw weer in zee gegooid zodat het weer schoongespoeld werd voor de volgende gebruiker."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel