OZB stijgt het meest in Almere

FLEVOLAND • Ma 20 februari 2023 | 14:31 • Maandag 20 februari 2023 | 14:31

De onroerendezaakbelasting (OZB) in Flevoland stijgt het meest in Almere. Almeerders moeten per jaar gemiddeld 24 euro meer betalen dan vorig jaar.

Van alle inwoners van Flevoland krijgen Zeewoldenaren relatief gezien de hoogste OZB-aanslag. Inwoners van Noordoostpolder zijn in Flevoland het minst kwijt aan OZB.

Almeerders moeten dit jaar meer betalen omdat de gemiddelde woningwaarde bij de vorige aanslag te laag berekend was. Dat bleek uit een hertaxatie, zegt de gemeente. Daar was in de gemeentelijke begroting geen rekening mee gehouden. Daarom moeten Almeerse huishoudens vijf euro bijbetalen en daar komt nog eens 19 euro bij vanwege gestegen kosten. Het gaat om inflatie en de toegenomen loonkosten op het stadhuis.

Geen forse aanslag in Lelystad
De OZB wordt bepaald door de waarde van een woning: de WOZ-waarde. Deze waarde stelt de gemeente vast met een taxatie. De WOZ valt dit jaar in Lelystad flink hoger uit. Volgens de gemeente gaat het om een gemiddelde waardestijging van 26,4 procent. De OZB stijgt niet met hetzelfde percentage mee. De gemeente heeft er voor gekozen de belasting minder snel te laten stijgen. In de praktijk komt de aanslag gemiddeld 12 euro hoger uit dan in 2022.

Ook in Dronten is besloten om alleen de kostenstijgingen mee te nemen in de OZB. De gemiddelde aanslag valt 11 euro hoger uit dan vorig jaar. Inwoners van Noordoostpolder betalen dit jaar 10 euro meer aan OZB. Ook in die gemeente is de waarde van woningen gestegen waardoor de tarieven naar beneden zijn bijgesteld. Wel is rekening gehouden met inflatiecorrectie. Op Urk gaat de belasting dit jaar omhoog met 6 euro op jaarbasis.

Zeewolde compenseert waardestijging vanaf nu
De gemeenteraad van Zeewolde heeft besloten om de waardestijging van huizen vanaf dit jaar te compenseren in de tarieven. Bij een hogere WOZ-waarde betalen Zeewoldenaren voortaan minder OZB en vice versa.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel