Onderzoek naar dode meeuwen Batavia Haven

LELYSTAD • Ma 20 februari 2023 | 18:13 • Maandag 20 februari 2023 | 18:13

Het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) onderzoekt de doodsoorzaak van meeuwen die gevonden zijn in Batavia Haven in Lelystad. Afgelopen vrijdag werden daar 15 dode vogels uit het water gehaald. Zondag werden nog eens 21 dode meeuwen gevonden. Ook zouden er dode dieren gevonden zijn op de Marker Wadden, zegt Sovon Vogelonderzoek.

De meeuwen die zondag gevonden zijn, zijn kokmeeuwen, zegt een woordvoerder van het DWHC. Het onderzoekcentrum waarschuwde maandag samen met Sovon dat er momenteel vogelgriep onder deze soort rondwaart. Sinds de laatste week van januari loopt het aantal meldingen van dode of zieke vogels op, aldus de organisaties.

Het vermoeden van Sovon is dat de vogels afkomstig zijn van een slaapplaats tussen de haven en de strekdammen, zo'n anderhalve kilometer uit de kust. Daar zitten vogels dicht op elkaar. Vrijwilligers namen monsters van de dode dieren. De afdeling virologie van de Erasmus Universiteit doet onderzoek.

Volgens de woordvoerder van DWHC is het opvallend dat er in de buurt van de meeuwen ook dode vissen een en dode fuut zijn gevonden. Onderzoek moet nog uitwijzen of de vogelgriep de doodsoorzaak is.

Lastig te voorspellen
Kenniscentrum Sovon vindt het lastig om te voorspellen hoe groot het probleem is. "Dat is heel moeilijk te zeggen want dat was in het verleden bij uitbraken ook lastig. De bemonsterde vogels die positief getest zijn kwamen wel uit het hele land. Dat suggereert dat het niet heel lokaal is." Sovon zegt alleen op meldingen af te gaan. Daardoor is niet altijd duidelijk waar het probleem in Nederland speelt. Wel is bekend dat momenteel veel vogelgriep voorkomt in België, Duitsland en Frankrijk.

Vogelgriep bevestigd in Rotterdam en Ermelo
In Nederland is vogelgriep al bevestigd bij vijf dode kokmeeuwen in Rotterdam en omgeving en in Ermelo. Deze vogels komen in grote mate voor in Nederland. Ze slapen op eilandjes in moeras en open water, waar ze ook broedkolonies vestigen. Daar zitten de meeuwen met veel vogels dicht bij elkaar.

Volgens DWHC lijkt het opruimen van karkassen te helpen tegen het verspreiden van een vogelgriepuitbraak. DWHC en Sovon vragen dan ook dringend om de gevonden dode of zieke vogels door te geven via de websites van de organisaties.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel