Moordverdachte uit Urk aangehouden voor uitlevering aan Slowakije

URK • Di 21 februari 2023 | 22:07 • Dinsdag 21 februari 2023 | 22:07

De 43-jarige Urker schipper Gerrit-Jan K. die verdacht wordt van moord op zijn Slowaakse vriendin Simona, is aangehouden. Een woordvoerder van het Slowaakse ministerie van Justitie laat aan Omroep Flevoland weten dat samen met Nederland wordt gekeken naar uitlevering van de man. De arrestatie van K. gebeurde op verzoek van de Slowaakse autoriteiten. De politie in Bratislava laat weten intensief contact te hebben met de Nederlandse politie. 

De arrestatie was zaterdag in Zeeland. K. was aan boord van een binnenvaartschip ter hoogte van Hansweert. Hij stond Europees gesignaleerd als moordverdachte. Zijn 25-jarige vriendin werd in 2014 dood aangetroffen in haar appartement in Bratislava. De vrouw had hoofdwonden en ze was in brand gestoken. K. heeft de moord altijd ontkend. Hij zou ten tijde van haar dood in de kroeg hebben gezeten.

Als gevolg van een fout van een rechter in Slowakije werd het voorarrest van de man in 2015 niet verlengd en kon hij het land verlaten. Een jaar later werd hij bij verstek veroordeeld tot 22 jaar cel. Vervolgens werden er fouten in de veroordeling ontdekt.

Een hogere rechtbank besloot volgens tv-zender Markiza het vonnis te vernietigen. De zaak werd terugverwezen naar een andere rechtbank. De nieuwe rechter wil deze zomer inhoudelijk met de zaak beginnen. Gerrit-Jan K. moet op 15 maart voor de rechtbank verschijnen.

Dagblad het AD citeert de advocaat van de Urker. De raadsman zegt namens zijn cliënt niet van een internationaal arrestatiebevel te weten. K. is dinsdag voorgeleid in Amsterdam en de officier van justitie heeft bevolen hem voorlopig in de cel te houden. Volgens de advocaat zou de Urker bereid zijn om naar Slowakije te gaan. Als ze geweten hadden van het arrestatiebevel zou hij zichzelf bij de politie hebben gemeld, aldus de advocaat in het AD.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel