Alfen zet grote batterij neer in Zeeland

ALMERE • Wo 22 februari 2023 | 7:01 • Woensdag 22 februari 2023 | 7:01

De Almeerse fabrikant van laadpalen en andere energie-oplossingen Alfen zet in Vlissingen een grote batterij neer. Die kan bij een energie-overschot stroom opslaan. Als de elektriciteit nodig is, wordt de stroom verkocht. Volgens Alfen is deze batterij in Zeeland de grootste in zijn soort. Er kan 68 megawattuur in. Dat is anderhalf tot twee keer zoveel dan tot nu toe gebruikelijk.

Met de superbatterij kan energie die wordt opgewerkt door bijvoorbeeld windmolens worden bewaard. Dan is het mogelijk de energie te gebruiken op elk moment dat de markt daarom vraagt. Dat kan problemen als een onbalans op het net en de onvoorspelbaarheid van hernieuwbare energiebronnen oplossen. Wanneer het bijvoorbeeld windstil is, leveren windmolens namelijk geen stroom. Zo'n batterij kan op zo'n moment een uitkomst zijn.

Alfen kondigde de klus, genaamd Project Pollux, woensdag aan. Bij de opdracht trekt het bedrijf samen op met energieopslagspecialist SemperPower. Die laatste partij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, financiering en exploitatie van het systeem, terwijl Alfen onder meer het ontwerp, de installatie, tests en lange termijnonderhoud voor zijn rekening neemt.

Hoeveel geld met de nieuwe klus is gemoeid, is niet naar buiten gebracht. Naar verluidt gaat het om miljoenen euro's. Het is de bedoeling dat het systeem in het vierde kwartaal van dit jaar in gebruik kan worden genomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel