Voor het eerst meer dan 200.000 banen in Flevoland

FLEVOLAND • Do 23 februari 2023 | 13:09 • Donderdag 23 februari 2023 | 13:09

Het aantal banen in Flevoland is vorig jaar voor het eerst boven de 200.000 gekomen. Dat blijkt uit het Werkgelegenheidsonderzoek van de provincie. Het aantal banen groeide vorig jaar met 3,4 procent vergeleken met 2021.

Elk jaar doet de provincie samen met de zes gemeentes een werkgelegenheidsonderzoek. Dat onderzoek moet inzicht geven in de ontwikkeling van banen en vestigingen van bedrijven in Flevoland. Uit de resultaten blijkt dat de groei van het aantal banen sterker is dan voorgaande jaren.
In alle gemeentes nam de werkgelegenheid toe, maar in Almere en op Urk was de groei met 4,5 procent het grootst. In Noordoostpolder groeide het aantal banen met 4 procent, gevolgd door Lelystad met 2,1 procent. In Dronten (0,9 procent) en Zeewolde (0,3 procent) groeide de werkgelegenheid het minst hard.

In de sectoren groot- en detailhandel en de gezondheidszorg groeide het aantal banen het hardst. Daarna volgen het onderwijs, de verhuur van roerende goederen en overige dienstverlening en de bouw. Hiermee is de top vijf van sectoren met de meeste banengroei hetzelfde als vorig jaar.

Ondanks de groeicijfers zijn er ook zorgen, zo blijkt uit het werkgelegenheidsonderzoek. De personeelskrapte, inflatie en afzwakkende economische groei zorgen voor onzekerheid. De horeca, uitzendbranche en sector cultuur, sport en recreatie kregen tijdens de coronalockdowns te maken met minder vraag dan aanbod en gedwongen sluitingen. Hierdoor verdwenen in voorgaande jaren banen in deze sectoren. In 2022 groeit het aantal banen in deze sectoren weer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel