Geen straf voor man die pizzabezorger afgeperst zou hebben

LELYSTAD • Wo 1 maart 2023 | 10:24 • Woensdag 1 maart 2023 | 10:24

Een 41-jarige man uit Lelystad die een pizzabezorger van 16 zou hebben afgeperst voor een versgebakken pizza, is woensdag vrijgesproken. Dat er iets vervelends is gebeurd tussen de twee, staat volgens de officier van justitie wel vast. Maar strafbaar was het wat haar betreft niet.

Volgens de bezorger werd hij in juni 2021 op het Bastion in Lelystad aangesproken door de man. De bezorger zei dat hij drie opties van de man kreeg: de pizza afgeven, zijn fiets afstaan of naar een begrafenis gaan. De bezorger gaf de pizza en kreeg daarvoor nog vijf euro in zijn handen gedrukt.

Niet veel later verscheen de man bij het pizzaverkooppunt aan de balie om in een onsamenhangend verhaal te vertellen dat de bezorger het 'zo goed had gedaan'. De politie nam hem vervolgens mee voor verhoor en volgens de agenten kwam hij inderdaad wat 'ontregeld' over. De man vertelde op het bureau dat hij niemand zou hebben bedreigd, maar de pizza alleen overkocht van de jonge bezorger. Daar zou hij tien euro voor hebben gegeven 'inclusief 2 euro fooi'.

De man heeft een flink strafblad en de Reclassering maakt zich grote zorgen over hem. Deskundigen vermoeden dat hij een lichte verstandelijke beperking heeft en te veel alcohol en drugs gebruikt. Er loopt nog een zaak tegen hem over een bedreiging met verkrachting. De kans dat hij weer de fout in gaat, is volgens de deskundigen groot.

'Niet strafbaar, wel asociaal en vervelend'
De officier vroeg zich bij de politierechter af of de kwestie rond de pizza wel strafbaar was. "Nee", concludeerde ze uiteindelijk. "Het was wel asociaal en vervelend voor de bezorger, maar er zijn geen strafbare bedreigingen geuit en er is ook geen geweld gebruikt. Bovendien is er geen steunbewijs voor het verhaal van de bezorger, het is zijn verhaal tegenover dat van de verdachte."

De rechter was het daarmee eens en sprak de man, die niet bij de behandeling van zijn zaak aanwezig was, vrij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel