Twee vrachtschepen botsen op elkaar voor kust van Lelystad

LELYSTAD • Wo 1 maart 2023 | 22:10 • Woensdag 1 maart 2023 | 22:10

Een cementschip en een zandschip zijn woensdagavond op elkaar gebotst voor de kust van Lelystad. Het ongeluk vond rond half tien plaats op het IJsselmeer, ter hoogte van de Maximacentrale. De schepen lagen toen ongeveer 2 kilometer van de kust en konden op eigen kracht naar de Flevokusthaven varen. Daar zijn ze door reddingsdiensten geholpen.

Hoe de aanvaring heeft kunnen gebeuren, is nog niet duidelijk. De landelijke eenheid van de politie doet daar onderzoek naar. Er wordt sporenonderzoek gedaan en de schippers worden gehoord. Volgens een woordvoerder van de politie gaat het waarschijnlijk om een ongeluk. Er zijn geen personen aangehouden. 

Reddingsdiensten van Lelystad, Urk en Enkhuizen gingen op de melding af. Ook de brandweer, Rijkswaterstaat en verschillende bergingsbedrijven hebben geholpen. Het zandschip ZANDINK 1 liep bij het ongeluk geen ernstige schade op. Een machinekamer van het cementschip Lindengracht maakte water, en moest leeggepompt worden. Duikers hebben het gat kunnen dichten. De lading van het schip wordt nu overgeladen naar een ander schip. 

Bij het ongeluk is olie uit de machinekamer in het IJsselmeer terecht gekomen. Rijkswaterstaat zoekt donderdag met drones naar de plek waar die olie terecht is gekomen. Ook in de Flevokusthaven is olie terecht gekomen. Reddingswerkers hebben daar geprobeerd om dat direct in te dammen. Met een oliescherm in het water wordt verdere verspreiding voorkomen. Op beide schepen waren drie personen aanwezig. Er raakte niemand gewond.

Foto Klaas Post
Foto Klaas Post

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel