Duurzame oranje kip slaat aan, boer wil blijven uitbreiden

SWIFTERBANT • Do 2 maart 2023 | 6:25 • Donderdag 2 maart 2023 | 6:25

De duurzame manier waarop het bedrijf Oranjehoen kippen houdt, wordt uitgerold bij andere boerderijen. Eigenaar Johan Leenders laat zijn kippen groeien op basis van het zogenoemde vijf sterren-concept.

De pluimveehouderij in Swifterbant telt nu 35.000 kippen. Die hadden al een ster voor 'beter leven'. Dat betekent dat er aandacht is voor dierenwelzijn. De dieren krijgen geen antibiotica, wel speciaal voer.

Het dieet van de kippen bestaat uit korrels vermengd met verse groenten, zoals wortels en bieten. Uiteindelijk wordt het kippenvlees oranje van kleur en heeft het een andere smaak.

Kringlooplandbouw
Leenders probeert zo veel mogelijk te hergebruiken. Zo komen de groenten die in het voer worden verwerkt van de eigen boerderij, van akkerbouwers uit de buurt en van afnemers van de kippen. Verder gaat de poep van de kippen naar agrariërs in de omgeving om daar de akkers te bemesten.

De pluimveehouder streeft naar kringlooplandbouw en wil zo min mogelijk afval. "Ik wil over 40 jaar nog steeds boer zijn hier. Dus ik moet niet alléén die kip duurzamer maken, maar ik moet heel de boerderij duurzamer maken."

Uitbreiding via andere boeren
Leenders is vijf jaar geleden begonnen met 50 kippen. Collega's hebben volgens hem steeds meer interesse in zijn manier van werken. Uitbreiding op het eigen erf is niet meer mogelijk. Daarom wil de boer de kippen laten groeien bij collega's in of buiten Flevoland.

Vorige week ging een pluimveehouder in het Gelderse Barneveld met het Oranjehoen-concept aan de slag. Volgens Leenders komt er later dit jaar nog een ander bedrijf bij. Leenders wil de bedrijven voorzien van zijn kippen en het speciale voer. Wanneer de kippen zijn volgroeid, kan hij die terugkopen om ze vervolgens weer te verkopen aan zijn vaste afnemers. Op deze manier wil Leenders de pluimveesector helpen om te verduurzamen.

Het bedrijf in Swifterbant viel begin deze week nog in de prijzen bij een landelijke wedstrijd van de Dierenbescherming. Het bedrijf won de zogenoemde Deltaplan Veehouderij Award 2023.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel