Strijd tegen intimidatie start met grove teksten op straat

ALMERE • Vr 3 maart 2023 | 7:52 • Vrijdag 3 maart 2023 | 7:52

Het uitschrijven van seksistische opmerkingen op straat. Een nieuwe campagne van het Almeerse initiatief Ally moet voor bewustheid zorgen voor de intimidatie die vrouwen op straat ervaren.

Volgens Shadi Nikshomar van CatCallsofAlly is straatintimidatie een onzichtbaar probleem in Almere. Op station Almere Centrum zouden vrouwen bijvoorbeeld worden aangesproken met 'Hey meisje, kom neuken.' Ander voorbeelden zijn 'hoeveel kost een pijpbeurt?' of 'hey hoer, reageer dan!'", zegt Nikshomar. De campagne moet met de grove teksten boosheid opleveren. Daardoor heeft iedereen door wat er speelt op straat, zegt ze.

Nikshomar heeft dagelijks te maken met straatintimidatie in Almere. Volgens haar geeft het een gevoel van onmacht en onveiligheid. Ook zou er geen goede manier zijn om ermee om te gaan. "Ik ben bang om het te negeren of iets terug te zeggen, want dan ben ik bang dat ze me achterna komen."


Op Internationale Vrouwendag, 8 maart, start de actie. Op meerdere plekken worden de teksten met krijt op straat geschreven, op de exacte plek waar ze gehoord zijn. Door regen verdwijnen de teksten weer, maar op het Instagramaccount 'Cat Calls of Ally' blijven de foto's staan.

Tentoonstelling
Het is de bedoeling dat er volgend jaar een tentoonstelling komt met alle foto's die gemaakt zijn. Het is de eerste stap om het probleem aan te pakken. De tweede stap is een oplossing vinden, zegt Nikshomar.

'Cat calling'
De pagina is geïnspireerd op de Instagrampagina Cat Calls of Ams. Inmiddels zijn er in meerdere steden in Nederland soortgelijke initiatieven opgestart. 'Cat calling' is de Engelse term voor de opmerkingen die vrouwen op straat naar hun hoofd geslingerd krijgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel