Kunnen blinden en slechtzienden tijdens de busstaking op 15 maart wel stemmen?

FLEVOLAND • Vr 3 maart 2023 | 18:12 • Vrijdag 3 maart 2023 | 18:12

De OV-stakingen van 15 maart kunnen wel eens problemen veroorzaken voor blinden en slechtzienden in Flevoland die willen gaan stemmen voor de Waterschaps- en Provinciale Statenverkiezing. Deze groep mensen gaat vaak naar een stembureau met speciale voorzieningen, die het stemmen voor hen makkelijker moeten maken. Door de busstakingen die gepland staan op deze dag worden die locaties voor hen moeilijker bereikbaar.

Eén van de stembureaus met hulpmiddelen voor slechtzienden is de Levend Waterkerk in Almere Parkwijk. Daar zijn speciale lijnen gemaakt die kiezers de weg wijzen in het stembureau. Bovendien kunnen kiezers daar gebruikmaken van een kandidatenlijst in brailleschrift. Daarnaast zijn er in Dronten en Zeewolde leesloepen aanwezig, die het voor slechtzienden makkelijker moeten maken om de stembiljetten te lezen.

Ook in het gemeentehuis in Lelystad is een speciale stemgelegenheid gemaakt. Daar is een zogenoemde soundbox aanwezig die de kandidatenlijsten voorleest. "Voor heel veel mensen in Lelystad en omgeving is het dan toch een probleem als het OV gaat staken", zegt Margriet Doorenspleet, bestuurder toegankelijkheid bij Stichting Georganiseerd Overleg Lelystad. "Dat is natuurlijk een heel ondoordacht plan." Volgens Doorenspleet is er nu ook een petitie gestart. "Die kun je dus ondertekenen, want zij zeggen: je brengt het stemrecht in gevaar. Als je op de stemdag gaat staken, worden mensen niet voorzien van goed openbaar vervoer."

Verschillende stichtingen vinden het belangrijk dat de speciale voorzieningen er zijn, maar dan moeten de mensen die er gebruik van maken wel bij het stembureau kunnen komen. Blinden en slechtzienden zijn vaak aangewezen op het openbaar vervoer om naar het juiste stembureau te komen. Zij zullen nu alternatieven moeten zoeken, of wachten tot er een bus komt met een chauffeur die niet staakt.

FNV: 'overheden moeten ingrijpen in cao-conflict'
Vakbond FNV kondigde eerder aan dat er vijftien stakingsdagen zijn. De vakbond roept de Tweede Kamer, staatssecretaris en de provincies vrijdag op om zich actief te gaan bemoeien met het cao-conflict in het streekvervoer. Aanleiding voor deze oproep zijn zorgen van mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer om te gaan stemmen tijdens de verkiezingen. "Als de overheid als opdrachtgever zorgt dat werkgevers in het openbaar vervoer een leefbaar loon en normale werkdruk bieden, dan hoeven de buschauffeurs op 15 maart niet meer te gaan staken en kan iedereen van zijn democratisch recht gebruik maken", zegt FNV-bestuurder Marijn van der Gaag.

Al langere tijd wordt actie gevoerd voor een betere cao voor onder meer de buschauffeurs. "Medewerkers en vakbonden vinden het altijd heel vervelend als er bij stakingen overlast is voor het publiek", zegt Van der Gaag. "Ook de buschauffeurs gaan liever vandaag dan morgen weer aan het werk. En zeker in dit geval bij verkiezingen is het extra vervelend. Daarom bespreken wij met andere bonden en onze achterban hoe we om zullen gaan met staken op 15 maart."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel