Afgeschreven bomen krijgen tweede kans

FLEVOLAND • Za 4 maart 2023 | 16:48 • Zaterdag 4 maart 2023 | 16:48

In Almere en Zeewolde konden zaterdag gratis bomen opgehaald worden. Het gaat om tienduizend babybomen uit de provincie die op verkeerde plekken stonden en daar weggehaald zijn zodat ze nog wel een tweede leven kunnen leiden. Op de twee plekken waar de boompjes verzameld waren, was het druk vandaag.

Honderden Flevolanders kwamen babyboompjes halen. Het gaat om onder meer zaailingen, die rond grote bomen groeiden. De boompjes zijn uitgegraven en ingekuild of lagen klaar in de sloot waar ze nat gehouden worden. "We hebben hier vooral wilgen en berken maar ook eiken en elzen. Van alles," zegt Aukje Romkes van Meer Bomen Nu. Het doel van de weggeefactie is vergroening. Romkes: "We willen zaailingen redden en daarom delen we ze aan het eind van het seizoen uit aan iedereen die zijn tuin of erf wil vergroenen."

In de voortuin van Burgerboerderij Oosterwold is het een drukte van belang. "We doen mee omdat de wereld zo een stukje groener wordt," zegt een breed lachende Diana van Veelen van de boerderij. In de sloot voor de boerderij liggen honderden wilgen. Er komen vooral mensen uit de omgeving, weet Van Veelen. "Die hebben grote kavels en die willen ze vol planten met allemaal mooie groene bomen."

"Wij lossen het CO2-probleem wel op", zegt een man lachend die de achterbak van zijn stationwagen al vol heeft met bomen. Hoeveel het er zijn weet hij niet. "Wij komen wilgen halen", zegt een ander. "We hebben een tuinplan gemaakt en dit zijn zo'n beetje de laatste bomen die we erin moeten zetten." De man vindt het een mooie actie. "Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er niet alles van weet. Ik ben een beetje volgend."

Het was de tweede keer dat de actie in Flevoland gehouden werd. "We gaan volgend jaar door de hele provincie", zegt Romkes. "We hopen dan op een nog groter succes."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel