Jubilerend museum gaat tentoonstelling over 'Nieuwe Bouwen' na 25 jaar vernieuwen

NAGELE • Zo 5 maart 2023 | 17:37 • Zondag 5 maart 2023 | 17:37

Museum Nagele bestaat 25 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum werden zondag twee nieuwe, tijdelijke exposities geopend. Later dit jaar wordt de permanente expositie over de geschiedenis van het Nieuwe Bouwen en het dorp Nagele grondig vernieuwd.

Het voormalige kerkgebouw hoort bij het erfgoed van de gemeente Noordoostpolder. "En dat houdt ook in dat wij gebruik kunnen maken van gelden die het rijk beschikbaar stelt om het culturele erfgoed in stand te houden", legt Hester Kuper uit. Zij is voorzitter van de stichting die Museum Nagele exploiteert. Het dak van de laagbouw van het voormalig kerkgebouw wordt gerenoveerd en de vaste expositie wordt later dit jaar gemoderniseerd.

Bezoekers uit de hele wereld
Het door vrijwilligers gerunde museum trekt nog steeds volop aandacht, met name van architectuurliefhebbers uit de hele wereld. "We krijgen bezoekers uit de hele wereld, tot en met Japanners aan toe", aldus Kuper. "Die willen zien hoe het platte daken-dorp er uitziet. Binnenkort komt er ook weer een grote groep studenten, die gebruiken dan het museum als uitvalbasis om Nagele te bekijken."

Voor al die bezoekers wordt de permanente tentoonstelling over het Nieuwe Bouwen dit jaar vernieuwd. "Aangepast aan de tijd. Dat is nodig, want de expositie is al 25 jaar vrijwel onveranderd. Hij wordt straks veel interactiever, en laat dan bijvoorbeeld ook zien hoe Nagele in de toekomst gasloos wordt."

Jubileumexposities
'Een kerk als publiekstrekker - toen en nu', zo heet de tentoonstelling die ter gelegenheid van het jubileum tot 28 mei te bezichtigen is. De herbestemming van de voormalige rooms-katholieke kerk Sint Isidorus tot Museum Nagele staat hierbij centraal. In de expositie 'Nabalia' - ook tot en met 28 mei - zijn werken te zien van de kunstenaars Ilse Brul, Karen Lok en Milly Betten. Zij lieten zich inspireren door het dorp Nagele.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel