Man ontkent moord op echtgenote

LELYSTAD • Di 7 maart 2023 | 16:26 • Dinsdag 7 maart 2023 | 16:26

Een 50-jarige man uit Lelystad ontkent zijn vrouw vorig jaar november te hebben vermoord. Dat bleek dinsdag tijdens een voorbereidende zitting in de rechtbank. Het Openbaar Ministerie stelt dat de verdachte zijn vrouw zou hebben gewurgd. De man vermoedt juist dat drugs een rol hebben gespeeld bij de dood van zijn 51-jarige echtgenote.

Op de zitting vertelde de verdachte dat zijn vrouw op 24 november vorig jaar thuiskwam na het werk en een kop thee nam. "Daar deed ze een schep vitamine C in", doelde hij op poeder. "Ze ging daarna onder de douche en stond helemaal strak toen ze eruit kwam. Alsof ze drugs had gebruikt."

De man gaf zijn echtgenote naar eigen zeggen een nieuw kopje thee met een schepje 'vitamine C', waarna hij een geluidsopname op zijn telefoon startte en zijn vrouw confronteerde. "Ik dacht dat dat poeder ketamine (een pijnstiller, red.) was en wilde dat ze me dat vertelde. Ze werd boos. Ik heb haar vastgepakt, want ze had mij al eens eerder mishandeld."

Volgens de verdachte was hij in een worsteling met een knie op zijn vrouw gaan zitten. "Totdat ze zei dat ze geen lucht meer kon krijgen. We zijn daarna naar de kamer gelopen en hebben een uur gesproken met elkaar. Ik heb toen ook excuses aangeboden." De man gaf aan dat ze uiteindelijk naar bed gingen, waarna hij midden in de nacht wakker werd. "Zij lag op de grond naast me. Ik heb meteen 112 gebeld." De hulpdiensten reanimeerden de vrouw nog, maar dat mocht niet meer baten. Ze overleed een week later in het ziekenhuis.

Advocaat betwist bewijs, officier wijst op geluidsopname
Het onderzoek in de zaak is bijna klaar voor de inhoudelijke behandeling, liet de officier van justitie weten. De advocate van de man vroeg de rechters om haar cliënt tot die tijd op vrije voeten te stellen. Het bewijs voor moord is volgens haar namelijk flinterdun. "Zo concludeerde de patholoog die de vrouw als eerste onderzocht dat er geen doodsoorzaak kon worden vastgesteld. Meneer moet bovendien wat zaken gaan regelen rond zijn woningen in Lelystad en Tsjechië, waar de rekeningen zich voor opstapelen." De man liet ook weten écht afscheid van zijn vrouw te willen nemen. "Dat heb ik nu niet kunnen doen en dat vind ik heel erg", zei hij huilend.

De officier van justitie wil dat de verdachte vast blijft zitten, omdat er wél genoeg bewijs is in de zaak. Daarbij werd gewezen op de geluidsopname die de man zelf maakte. "Daarop is te horen dat zijn vrouw in paniek is en hij heel boos. Zij huilde en vroeg hem om de politie te bellen." Het OM verwijst ook naar een uitspraak van de man in de opname: "'Het is een dikke overdosis hè? Als ik je even laat liggen, ben je zo weg. Ik maak je van kant, echt waar.'" Ook is het definitieve sectierapport nog niet binnen, benadrukte de officier. "Er is bovendien ernstige psychiatrische problematiek geconstateerd bij meneer dat mogelijk een rol heeft gespeeld in deze zaak."

De rechtbank heeft besloten om de Lelystedeling niet vrij te laten. De zaak gaat op 16 mei verder, maar dat zal nog niet in de inhoudelijke behandeling zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel