Uitstel aanpak 'gevaarlijk' kruispunt Torenvalkweg-Larserdreef

LELYSTAD • Di 7 maart 2023 | 22:48 • Dinsdag 7 maart 2023 | 22:48

De geplande afsluiting van het kruispunt Larserdreef-Torenvalkweg in Lelystad zou niet eerder moeten gebeuren dan 2026. Dat betoogde wethouder Piet van Dijk dinsdagavond tijdens een vergadering van de gemeenteraad. Eind 2021 besloot de raad tot afsluiting, omdat het punt tot veel gevaarlijke situaties zou leiden. Maar na een verkeerskundig onderzoek naar de gevolgen van deze afsluiting vindt het college het nu verstandig om de situatie voorlopig te laten zoals die is.

De aansluiting van de Torenvalkweg op de Larserdreef bij het winkelgebied Palazzo zorgt namelijk voor de nodige hoofdbrekens bij de gemeente. Het aantal geregistreerde ongevallen op het verkeerspunt is weliswaar niet hoger vergeleken met de andere aansluitingen op de Larserdreef, maar tijdens de spits blijken automobilisten er vaak onverantwoorde risico's te nemen om de rijbaan op te komen of over te steken. Gevolg is veel onveilige situaties en bijna-ongelukken.

Afsluiting heeft meer na- dan voordelen
Reden voor de gemeente om een afsluiting van de Torenvalkweg naar de Larserdreef te overwegen. Maar uit het verkeerskundig onderzoek blijken er meer na- dan voordelen. Zo zou de ingreep voor nog meer verkeer zorgen op de toch al vaak overbelaste rotonde Larserdreef/Zuigerplasdreef. Bovendien hebben hulpdiensten aangegeven niet blij te worden van de afsluiting. Zij willen een rechtstreekse mogelijkheid behouden om van de Larserdreef de Torenvalkweg op te kunnen. Tenslotte wijst het onderzoek uit dat er geen draagvlak is voor de verkeersingreep bij ondernemers van winkelcentrum Palazzo.

Wethouder van Dijk stelt dat uitstel ook verstandig is omdat in 2026 sowieso groot onderhoud aan de Larserdreef staat gepland. Een eventuele afsluiting zou dan relatief makkelijk in het werk kunnen worden meegenomen. Op verzoek van de InwonersPartij Lelystad van JongLelystad zegde de wethouder nog wel toe te willen kijken naar maatregelen die de verkeersveiligheid in de tussentijd zouden kunnen vergroten, zoals bijvoorbeeld een matrixbord waarop te hard rijdende automobilisten worden gewaarschuwd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel