Elektronisch afval: waar laat je je kapotte oordopjes of oplader?

FLEVOLAND • Do 9 maart 2023 | 20:02 • Donderdag 9 maart 2023 | 20:02

Elektronisch afval komt niet altijd op de juist plek terecht. Hoe weet je nou wat allemaal onder elektronisch afval valt? Kapotte oordopjes bijvoorbeeld, doe je die in de plastic bak, bij het restafval of naar het elektronisch afval? Dat leggen we uit.

"Alles met een stekker moet naar het elektronisch afval," legt Esthy Meijer van Race Against Waste uit. "Ook als er geen stekker aan zit maar wel een kabel, valt het onder elektronisch afval." Dat mag dus niet in de prullenbak maar moet naar een inzamelpunt op de milieu straat worden gebracht.

Het is natuurlijk makkelijker om het in het restafval te gooien maar dat is geen goed idee. Meijer: "Er zitten bepaalde grondstoffen in al dat elektronisch afval maar die grondstoffen raken langzaam op. Dan zitten we over 20 tot 30 jaar met een groot probleem want dan kunnen we geen nieuwe apparaten meer maken." Producten die naar het elektronisch afval worden gebracht worden voor het grootste deel gerecycled.

Minder afval
Meijer heeft nog wel wat tips om minder elektronisch afval te produceren. "Afval recyclen is één ding maar het voorkomen is natuurlijk nog beter. Een optie is bijvoorbeeld om apparaten te delen, zoals een elektrische heggenschaar. Die heb je niet elke dag nodig dus die kun je makkelijk delen met de buren. Of bijvoorbeeld discoballen voor een verjaardagsfeestje." In de app Peerby of bijvoorbeeld de app Nextdoor kun je spullen aanbieden of een oproepje doen dat je iets nodig hebt.

Verkeerd ingezameld
Beheerder van de milieu straat in Dronten Bert Romkes ziet dagelijks dat er spullen verkeerd ingezameld worden. "Veel elektrische apparaten verdwijnen in de ondergrondse container. Dan praat je bijvoorbeeld over een elektrische wekker, een mobiele telefoon of elektrische tandenborstel. Die moeten dus echt naar de milieu straat want als het bij het restafval komt dan gaat het rechtstreeks de verbranding in en zie je er niks meer van terug."

Hergebruikt
Als het elektrische afval naar de milieu straat wordt gebracht wordt het later opgehaald door een verwerker. "Vanaf daar gaat het op een lopende band en worden alle apparaten gesorteerd. Het kleine spul gaat dan vaak in een shredder. Daar worden dan weer de metalen uitgehaald, de kunststoffen, de bedrading, eigenlijk alles wat hergebruikt kan worden."

Opties
Naast een milieu straat zijn er ook andere opties om van elektronisch afval af te komen. Meijer: "Een afvalstation is niet altijd dicht in de buurt en gelukkig zijn er ook andere initiatieven. De komende weken zamelen scholieren uit onder meer Almere, Lelystad en Noordoostpolder elektronisch afval in met Race Agains Waste. Als je iets van elektronisch afval hebt liggen kun je dat aanmelden via de website, dan komen scholieren het ophalen." Ook zijn er bij veel supermarkten en bouwmarkten inleverpunten voor klein elektronisch afval.

In Dronten komt er binnenkort zelfs een mobiele milieu straat. Romkes: "Dat is een klein vrachtwagentje waar je op gezette tijden in de dorpen Biddinghuizen en Swifterbant je afval kan brengen. Dan loop je met je boodschappentasje zo even naar de mobiele milieu straat en kun je het daar inleveren."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel