Rechter schorst vergunningen Polenhotel aan Roodbeenweg

DRONTEN • Vr 10 maart 2023 | 8:41 • Vrijdag 10 maart 2023 | 8:41

De rechter heeft twee vergunningen voor het huisvesten van arbeidsmigranten aan de Roodbeenweg 17 in Dronten geschorst. Op basis van de vergunningen wonen op dit moment 63 arbeidsmigranten in de voormalige zorgboerderij en in containerwoningen op het erf. Op basis van de uitspraak mogen die daar nu niet meer wonen, maar het is nog onduidelijk of ze nu ook per direct moeten vertrekken.

Omwonenden zijn tegen de huisvesting en tekenden op verschillende gronden bezwaar aan tegen de vergunningen van de gemeente. Zo stelden zij onder meer dat de huisvesting voor buitenlandse arbeidskrachten te dicht bij akkers staat waar met gewasbeschermingsmiddelen wordt gespoten. Normaal gesproken moet er tussen bebouwing en de sproeiwerkzaamheden een veilige marge van vijftig meter worden aangehouden. De gemeente heeft wel laten onderzoeken of aan de Roodbeenweg van die afstand mag worden afgeweken, maar volgens de bezwaarmakers is daarbij een verkeerd model gebruikt. De voorzieningenrechter in Utrecht is dat met de omwonenden eens en heeft daarom de vergunningen geschorst.

Gemeente aan zet
Om te voorkomen dat de verleende vergunning definitief ongeldig wordt verklaard, moet de gemeente aantonen dat de gezondheid van de arbeidsmigranten niet in gevaar komt door het spuiten met bestrijdingsmiddelen in de omgeving.

Dronten kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter. In dat geval zal de Raad van State zich over de zaak gaan buigen. De gemeente wil de uitspraak eerst bestuderen voor er wordt besloten over nadere stappen. Dat kan volgens een woordvoerder enkele weken duren. De eigenaar van de huisvesting is niet bereikbaar voor commentaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel