Deel radeloze jongeren krijgt niet de juiste hulp, soms met fatale gevolgen

LELYSTAD • Za 11 maart 2023 | 18:42 • Zaterdag 11 maart 2023 | 18:42

De hulp aan jongeren loopt vast. In Lelystad wordt veel extra geld gestoken in het hulpverleningssysteem, maar toch blijft het systeem piepen en kraken. En de gevolgen hiervan kunnen groot zijn, soms met dodelijke afloop. Dat zeggen jongerenwerkers Jakob Stolk en Leroy van der Hurk in de live-uitzending het Weekendcafé.

In de uitzending werd een rap gedraaid die speciaal gemaakt is nadat een Lelystadse jongere een geslaagde poging deed om uit het leven te stappen. Jongeren lopen vaak vast omdat ze kampen met meerdere problemen. Geen huis, geen werk, schulden, verslaving, foute vrienden en angst- en driftaanvallen.

“Het systeem gijzelt eigenlijk alle organisaties en instanties”, zegt Stolk. “Bij de zakjes geld, die organisaties en instanties in de jeugdzorg krijgen, worden allerlei prestatie-afspraken gemaakt. En dat is meestal op één onderdeel. Terwijl probleemjongeren op veel meer onderdelen hulp en ondersteuning nodig hebben. Met als gevolg, dat als er maar aandacht is voor één probleem, de jongere afhaakt.”

Van Der Hurk vult aan: “We zijn met z'n allen verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de jongere generatie. Niet één organisatie. We moeten het samen doen.” Stolk en Van der Hulk roepen zorginstanties op om meer 'buiten de lijntjes te kleuren'.

Samenwerking tussen organisaties
De twee jongerenwerkers helpen jongeren vooral bij de reis om zichzelf te vinden. Beide mannen zijn al jaren actief in het jongerenwerk in Lelystad. Ze doen dat vanuit Jongerenbroedplaats SPOT. "In hun ontwikkelingen en het ontdekken van de wereld lopen jongeren allemaal een andere weg", zegt Stolk. “Dus als betrokken organisaties in de jeugdzorg met elkaar samenwerken kunnen we veel meer bereiken.”

Het WeekendCafé is de gezamenlijke live-uitzending op zaterdag van Omroep Flevoland en de lokale omroepen in de provincie. Dit weekend werd de uitzending gemaakt met Radio Lelystad. De uitzendingen zijn live bij te wonen voor publiek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel