Eind varend ontgassen is volgens minister in zicht

FLEVOLAND • Di 14 maart 2023 | 6:03 • Dinsdag 14 maart 2023 | 6:03

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat verwacht dat varend ontgassen van binnenvaartschepen aan het eind van dit jaar verboden kan zijn. Dat zei de minister tijdens een werkbezoek aan de provincie Flevoland. Harbers zegt vergevorderd te zijn in het overleg met andere landen langs de Rijn om tot een gezamenlijk verbod te komen. Hij wil in afwachting van dat verdrag niet nu al eenzijdig een verbod op het varend ontgassen invoeren.

"We hebben in een internationaal verdrag afspraken gemaakt over een verbod. En dat verdrag moet nu goedgekeurd worden door de lidstaten. Dan kun je niet op eigen houtje handelen", zegt Harbers. Het wachten is nog op Frankrijk en Zwitserland om het verdrag goed te keuren.

Als Nederland nu een verbod zou instellen. wordt Duitsland opgezadeld met extra vervuiling, zegt de minister. "En dat terwijl Duitsland van goede wil is en het verdrag al heeft goedgekeurd." Harbers wijst daarnaast op een 'addertje onder het gras'. "Als het verdrag goedgekeurd is, betekent dat dat de verladers verantwoordelijk worden voor het feit dat het goed ontgast wordt bij een echte installatie. Als wij nu op eigen houtje het ontgassen gaan verbieden, dan ben ik bang dat de binnenvaartschippers het kind van de rekening worden. Die dat dan voor eigen kosten kunnen gaan regelen zonder dat de verladers daarvoor opdraaien." De verladers zijn de eigenaar van de lading die wordt vervoerd. "Wij willen dat ordentelijk regelen", zegt de minister.

Ontgassingsinstallaties niet geschikt
Schepen die moeten ontgassen, zouden dat kunnen doen bij een ontgassingsinstallatie. Maar de huidige installaties kunnen nog niet alle schadelijke stoffen afvangen. Omgevingsdiensten zouden daarom nu nog geen vergunningen kunnen verlenen. De Tweede Kamer vroeg onlangs aan minister Harbers of er geen mogelijkheden zijn om snel ontheffingen te verlenen voor het in gebruik nemen van de bestaande ontgassingsinstallaties. De vergunningen zouden dan mogelijk tijdelijk kunnen zijn. Harbers zegt dat hij de wet niet buiten werking kan stellen. "Want die installaties leveren, hoe klein dan ook, afval op. En dat valt gewoon onder de Afvalstoffenverordening die we in Europa hebben."

Harbers vindt het raadzamer om in te zetten op de ontwikkeling van ontgassingsinstallaties die gewoon van een vergunning kunnen worden voorzien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel