Deelkastje bijna dagelijks leeggeroofd, cameratoezicht noodzakelijk

NOORDOOSTPOLDER • Za 18 maart 2023 | 15:47 • Zaterdag 18 maart 2023 | 15:47

Het plunderen van deelkastjes is aan de orde van de dag. Dat zeggen initiatiefnemers van zo'n kastje in Noordoostpolder. Michel Vreeke heeft een deelkastje staan aan de Darwinhage in Emmeloord en dit weekend is het weer leeggehaald. Hij nam vorig jaar het initiatief voor het 'Deelkastje-met-een-glimlach' en is niet blij. "Ze hebben het hier al meer dan tien keer leeggehaald en ook op andere locaties in Noordoostpolder is het mis."

De gedachte achter een deelkastje is dat je er wat uithaalt en, als je kan, er ook wat aan toevoegt. "Niet dat je alle dure producten en cosmetica in je auto laadt en snel wegrijdt", zegt Vreeke. Eind september heeft hij het deelkastje in zijn voortuin gezet.

Eigenlijk gaat het al vanaf het begin mis, vertelt Vreeke. Maar hij wilde liever geen ruchtbaarheid geven aan de diefstal, want dat brengt anderen misschien ook op ideeën. Toch is voor hem nu de maat vol. "Ik wil eigenlijk geen camera op ons deelkastje", zegt Vreeke. "Maar het is nu misschien wel nodig." Iemand heeft aangeboden om de bewakingscamera te sponsoren en komt binnenkort langs.

Deelkast op slot
De problemen zijn herkenbaar voor Marit Park-Bunskoek uit Espel. Net als bij Vreeke werd haar deelkastje herhaaldelijk leeggehaald. "Sinds twee of drie weken doen we de deelkast 's avonds op slot", zegt Park-Bunskoek. Mensen die in nood zitten kunnen wel aanbellen of een berichtje sturen zodat ze dan spullen kunnen krijgen.

Vreeke vermoedt dat het om een bende gaat die de kastjes plundert en de spullen dan verkoopt. Aangifte doen bij de politie wil hij niet. Vreeke: "Ik heb wel foto's van de auto en van een vrouw. Maar op het kastje staat 'neem iets mee of geef iets weg' dan sta je juridisch toch zwak."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel